24 червня 2024, 10:32, Урожай

Нижчі врожаї пшениці через посуху очікують аграрії Дніпропетровщини, а натомість вищу ціну на зерно

Про це повідомляє Kurkul.com.

«Загалом ми вже бачимо, що прогнозований вал зернових по всій Україні буде істотно меншим, ніж торік. Посуха, пізні потужні заморозки, а в когось і град… Віднімемо площі тимчасово окупованих територій. Але я сподіваюсь, що саме через ці фактори буде вищою ціна на зерно. Логіка підказує, що в таких умовах трейдери мають конкурувати за товаровиробників. Принаймні, хочеться в це вірити. Та як воно буде насправді — покаже час», — зазначив директор ПСП «Еліта» з Дніпропетровщини Микола Чупіков.

Читати також: Ціни на кукурудзу продовжують знижуватися після досягнення сезонного піку

А головний агроном ТОВ АФ «Промінь» Віктор Костюченко розповів, що за 44 роки стажу агрономом такий комплекс несприятливих погодних умов для аграріїв бачить вперше.

«По-перше, надрання весна, яка прискорила вегетацію зернових наприкінці лютого — на початку березня. Далі — майже три місяці — без дощу. Ну і, звичайно, не пам’ятаю, щоб у травні примерз колосок пшениці… У цих умовах формувався урожай 2024 року. Тож очікування, м’яко кажучи, скромні. Спрогнозую зменшення валу по господарству на 20%. Але ж якби це була одна біда… Погоджуюсь з колегами, що останні роки — пшениця практично не прибуткова. Треба ціна, яка, будемо відвертими, врятує багато сільгоспвиробників від кризи», — додав агроном.

Алла Гусарова, SuperAgronom.com