23 серпня 2017, 17:00, Добрива

На Волині поля удобрюватимуть органічними відходами від виробництва біоетанолу

Близько десяти керівників сільгосппідприємств Волині на зустрічі з представниками заводу підписали меморандум про можливість постачання мелясної барди в якості органічного добрива, повідомляє volyn24.com.

Мелясна барда — це відходи від виробництва біоетанолу, який віднедавна почали виробляти на Гнідавському цукровому заводі.

Як пояснили представники заводу, органічні добрива відповідають всім сучасним вимогам і їх можна використовувати для будь-яких видів культур. Крім того, форми азоту, фосфору та калію в таких добривах засвоюються орієнтовно на 90%, на відміну від мінеральних, де цей показник на рівні 30-55%.

Віктор Шумський, директор СГПП «Рать» каже, що вони готові почати закупівлю барди, провівши перед цим відповідні лабораторні дослідження.

«Якщо висновки після досліджень будуть позитивними, «Рать» планує почати використовувати мелясну барду під посіви пшениці, буряку і кукурудзи уже цієї осені», — наголосив Віктор Шумський.

Нагадаємо, раніше господарство використовувало дефекат Гнідавського цукрового заводу, тепер перспективу вбачають у використанні мелясної барди.

Дефекатний бруд покращує родючість грунту та регулює його кислотність
Читати по темі

Євген Дудка, директор «Волинь-зерно-продукт» можливість використання мелясної барди в якості добрива також вважає перспективною. Хоча зізнається: такий досвід може бути для них новим. Однак, представники «Волинь-зерно-продукту» висунули пропозицію щодо зменшення концентрації рідини в мелясній барді орієнтовно на 70%.

Нагадаємо, на початку серпня на спільній нараді з аграріями представники Гнідавського цукрового заводу вирішували, що робити з відходами заводу. Результатом зустрічі стало підписання меморандуму.