20 червня 2024, 16:46, ЗЗР

Роботизовану машину для всмоктування білокрилок з рослин тепличних томатів винайшли дослідники з Японії

Про це пише Entomology Today.

Зазначається, що попередні випробування показують перспективи, і вчені сподіваються, що машину можна буде удосконалити та модифікувати в майбутньому для автономного польового використання та для боротьби з різними шкідниками.

Машина використовує ультразвуковий пристрій, який викликає безконтактну вібрацію, щоб змусити білокрилок покинути листя рослини. А також має зелений світлодіодний ліхтар і стрічковий ліхтар, щоб затягнути шкіднків до всмоктувального отвору, де вони потрапляють на липку пластину всередині камери машини.

Агрегат змонтований на рухомому візку, який живиться від акумуляторів.

Зазначається також, що тютюнова білокрилка, хоч і дрібна комаха, але дуже поширена і шкодочинна, тому увійшла до переліку 100 найгірших інвазивних видів на планеті.

Вона є шкідником для понад 900 видів рослин, висмоктуючи з них сік і залишаючи на листі липкі виділення. Цей цукристий залишок приваблює цілу низку збудників хвороб. Та й сама білокрилка є переносником 111 відомих вірусів, деякі з яких призводять до значних втрат врожаю. І водночас білокрилки також стійкі до багатьох пестицидів.

Тому японським винахідникам і прийшла ідея розробки такого пристрою.

Алла Гусарова, SuperAgronom.com

Читати також: Олексій Гумовський: небезпека карантинних шкідників в Україні полягає у відсутності загроз для них