20 червня 2024, 10:36, Урожай

Господарству на Дніпропетровщині вирощування ріпаку озимого цьогоріч обходиться у 20-23 тис. грн/га

Про це йдеться у матеріалі «Ріпак: імпортери зацікавлені купувати, а продавці не поспішають. Наскільки рентабельною буде культура у сезоні 2024?» на Latifundist.com

За перший тиждень червня ціна на ріпак CIF Констанца знизилася на €23 на тиждень через тиск з боку канадської каноли, тоді як зниження прогнозу врожаю ріпаку у ЄС у червневому Strategie Grains вже до 17,94 млн т обмежило цінові втрати, зазначила Христина Серебрякова, CEO ASAP Agri. За її словами, покупці зацікавлені підписувати контракти з прив’язкою до біржі MATIF. Особливо на тлі новин, що через локальні травневі заморозки постраждало багато ріпакових посівів у Дніпропетровській області.

Водночас Сергій Корж, директор підприємства «Агро-Інтвест» (Дніпропетровська обл.) зазначає — якщо нинішня ціна на ріпак збережеться до початку жнив, це дуже влаштовує місцевих аграріїв. Його посіви ріпаку теж постраждали від заморозків у травні. Плюс за останні два весняні місяці випало всього 50 мм дощу. Тому, якщо підприємство планувало отримати 3,5-4 т/га, то зараз очікує на меншу врожайність.

 «Я розумію, що можлива просадка по врожайності. Хоча по добривам ми в цьому році дали гарний заряд: бачили, що посіви у гарному стані — тож і вкладали в них кошти. Виходячи з тих цін, які зараз бачимо на ріпак, в цьому році він повинен бути рентабельним», — розповідає Сергій Корж.

Підприємство на 2,1 тис. га вирощує пшеницю, ріпак, соняшник, кукурудзу, горох та овес. В цьому році через осінню засуху посіяло всього 350 га ріпаку. Загалом культурою займається вже біля семи років. За цей час завдяки переходу на нові гібриди та вдосконаленню технологій живлення і захисту вдалося збільшити середню врожайність до 3,3 т/га. Попередниками є озимі пшениця і горох.

Щодо рентабельності, то прибуток з одного гектару ріпаку з року в рік варіюється, каже Сергій Корж. Наводить приклад: якщо позаминулого року аграрії дуже добре заробили на вирощуванні цієї культури, то минулого року спрацювали майже в нуль.

«Це дуже затратна культура. Якщо ти хочеш отримати результат, то повинен у нього вкласти. В цьому році, якщо брати до уваги всі витрати (в тому числі оренду паїв, ЗЗР, добрива, паливо, амортизацію тощо), вирощування ріпаку обходиться у 20-23 тис. грн на 1 га. В минулому році було дещо дорожче, бо у нас тільки 14 тис. грн йшло на азотні добрива», — пояснює Сергій Корж.

Щодо олійних культур, то «Агро Інтвест» використовує переважно селекцію «Лімагрейн Україна» (нею засіяно близько 200 га). Улюбленим гібридом Сергія є Архітект. Це один із топових гібридів LG Seeds, який вже 5 років продається на українському ринку. В цьому році підприємство посіяло ще гібриди ЛГ Артеміс і ЛГ Конструктор КЛ. Свій вибір Сергій пояснює тим, що у селекції «Лімагрейн» дуже гарна стійкість до розтріскування.

«Якщо в тебе в сівозміні є озимий горох, озимі ячмінь і ріпак, то тобі треба якось розподіляти комбайни і посилати їх у першу чергу на ріпак, щоб він не осипався. Багатьом, мабуть, знайома ситуація, коли за 2-3 тижні до збирання ріпаку поле починає «тріщати». Стручки розтріскуються і насіння осипається на землю. З ріпаком «Лімагрейн» такого немає. А ось по інших селекціях ми помічали, що їх треба раніше косити», — зауважує Сергій Корж.

Алла Гусарова, SuperAgronom.com

Читати також: Озимий ріпак: як вибрати гібриди для різних термінів сівби, оптимальні міжряддя і норми висіву, стійкість до основних хвороб