19 червня 2024, 13:52, ЗЗР

Марганець гірше засвоюється ГМ-соєю у разі застосування солей гліфосату — дослідження

Про це йдеться на сторінці «Відверто про живлення рослин» у мережі Facebook.  

Зазначається, що групою вчених-дослідників агрономічного департаменту Purdue University (штат Індіана, США) було досліджено вплив гліфосату на поглинання соєю мікроелементу марганцю та його фізіологію в рослинному організмі.

Зокрема, дослідні ділянки були закладені на 3 різних типах ґрунтів (мулисто-суглинистий, піщано-суглинковий та торф’яний), що мають різні рівні доступності Mn, з використанням різних форм марганцю (неорганічний, хелат, комплекс), за різних методів внесення (у ґрунт, обробка насіння, позакореневі підживлення) та часу відносно внесення гербіциду (до, під час та після). Дослідження тривали 5 років.

Зразки листя відбирались на 28-й день після обробки, готувались та були проаналізовані на мінеральні компоненти (Midwest Lab, Omaha, US). Протягом всього сезону велись спостереження за інтенсивністю вегетації, кольором та симптоматикою дефіциту Mn на рослинах.

На ділянках з ГМ та класичною соєю, на ґрунтах з високим вмістом Mn істотної різниці у врожайності, кольорі та вегетації в цілому виявлено не було, за винятком незначного хлорозу за 5-12 днів після внесення гліфосату на ГМ-сої.

На ґрунтах з низьким вмістом та низькою доступністю Mn різниця у врожайності була значною. Гліфосат-стійкі генотипи культури показали гіршу здатність поглинання та засвоєння Mn та нижчий вміст цього мікроелементу в листках, ніж традиційні генотипи. За внесення неорганічних (карбонат, сульфат марганцю) солей Mn до, в баковій суміші з гербіцидом та 4-6 днів після, мікроелемент не транслокувався до молодих листків і проявив антагонізм (негативну взаємодію) до д.р. гліфосату на всіх типах ґрунтів.

Соя та бур’яни: хто кого в конкурентній боротьбі

Читати

Нормальне засвоєння та транслокація (відтік) в молоді листки мангану було зафіксовано за використання всіх форм Mn лише на 8-й день після обробки гербіцидом і пізніше . Антагонізм Mn добрива (звʼязування марганцю з солями гліфосату) з гліфосатом формуляції UltraMax зменшив ефективність контролю бурʼянів на 50%, порівняно з чистим гербіцидом, WeatherMax — на 10%.

Пізні гербіцидні обробки призводили до зниження врожайності через зростання фітоконкуренції та зміни в ризосфері (негативний вплив/тиск ексудатів гліфосату, що є системним гербіцидом, на мікробіоту ґрунту), що призвели до ризиків появи кореневих гнилей.

«Отже, у процесі проведення досліджень підтверджено підвищену чутливість ГМ-сої до дефіциту Mn та погіршення ефективності його засвоєння у разі застосування гербіцидів на основі солей гліфосату. Загалом, на ґрунтах різних ґрунтово-кліматичних зон України рідко зустрічається серйозна нестача Mn. Його вміст у верхньому шарі ґрунту можна вважати достатнім при значенні 50+ ррм (мг/кг) доступного Mn. Елемент є ключовим для процесу фотосинтезу, впливає на утилізацію (перетворення) нітратів в тканинах рослин, синтез білків, метаболізм вуглецю. Нестача марганцю проявляється спочатку на молодих листках, у вигляді міжжилкових хлорозів з чіткими зеленими жилками, мозаїки листя», — наголошується у повідомленні.

Алла Гусарова, SuperAgronom.com

Читати також: Елементарно, соя! Які елементи живлення найбільше потрібні сої та як розпізнати дефіцит?