19 червня 2024, 12:20, Україна

Вирощуванням конопель планують зайнятись 2 господарства з Кіровоградщини

Про це повідомляє Суспільне з посиланням на слова керівниці департаменту агропромислового розвитку Валерії Фурманової.

«Враховуючи той факт, що по кукурудзі ми маємо котрий рік поспіль ціну, яка аграріїв не влаштовує і приносить їм навіть збитки, коноплі на сьогодні є рентабельними, вони мають попит, ринок уже є. Є готові бізнес-плани, готові пропозиції. Потрібно дбати про переробку. Тому що коноплі як сировина це одна справа, а якщо будуть на місці перероблятися, то це більш рентабельно», — зазначила чиновниця.

Про вирощування культури, яка нещодавно отримала в Україні нове дихання, йшла мова, зокрема на дні поля, що відбувся на науково-дослідному полігоні інституту сільського господарства в селі Созонівка на Кіровоградщині.

Про технології вирощування конопель та які дозволи на це потрібно, учасників з Київської, Донецької, Одеської, Сумської, Дніпропетровської, Миколаївської, Херсонської та Кіровоградської областей знайомив директор Інституту сільського господарства північного сходу із Сум Віктор Кабанець.

«Скажімо, костриця — це один із продуктів переробки, використовується у тваринництві, також для виробництва утеплювачів для будівельної галузі. З волокнистої частини цієї культури можна виробляти одяг. Із зерна цієї культури — харчові добавки, олію», — наголосив науковець.

Особливості вирощування технічних конопель. Рекомендації Інституту луб'яних культур НААН

Читати

За його словами, нині найбільші площі в Україні займають соняшник, кукурудза та соя,  але це культури інтродуковані з американського континенту. Натомість ячмінь, пшениця, льон-довгунець, коноплі — це ті культури, які є традиційними для регіону, для Слобожанщини і для України загалом.

Розповів, що коноплі вирощують у Сумському інституті сільського господарства північного сходу 8 років. Вважає цей рік поворотним для вирощування коноплі в Україні.

«До 2024 року були певні обмеження щодо вирощування конопель. На початку року президент підписав закон щодо легалізації конопель і з серпня цей закон буде вже ратифікований. Цим законом легалізується вирощування, культивування медичного канабісу в Україні. Вирощування цієї культури матиме декларативний характер, аграрії повинні просто повідомити відповідні структури (зокрема МВС) про бажання вирощувати цю культуру», — зазначив Віктор Кабанець.

І додав, що аграрії України відреагували на ухвалення закону збільшенням посівних площ конопель у півтора разу.

Алла Гусарова, SuperAgronom.com

Читати також: 100 га конопель у сівозміні роблять сушіння зернових безкоштовним ― думка