23 серпня 2017, 12:30, Урожай

Поєднання нішевих та основних культур сприяє збереженню якості ґрунту та підвищенню рентабельності виробництва

Альтернативою у цьому питання може стати сорго. З високою ефективністю культуру можна вирощувати  у південних регіонах України, адже сорго має високу стійкість до посушливих умов і солоності ґрунтів. Рентабельність виробництва цієї культури може варіюватися від 10 до 50%, повідомляє agrotimes.net.

Фахівці вважають, що в майбутньому сорго може вийти з категорії нішевих культур і посісти місце в сегменті фуражних зернових.

Не варто забувати і про льон. Рентабельність вирощування культури на сьогодні досить висока, тому серед сільгоспвиробників простежується тенденція до збільшення площ під культурою.  

Враховуючи домінування соняшнику в сегменті олійних культур, раціональним рішенням відновлення родючості ґрунтів є вирощування гірчиці. Культура добре росте навіть після соняшнику, а її насіння має високий попит закордоном.

Деякі нішеві культури, для прикладу сорго чи просо за рентабельністю вирощування наближені до таких культур як пшениця, кукурудза чи ячмінь, а у сегменті олійних: льон та гірчиця є значно рентабельніші ніж традиційні культури.