12 червня 2024, 12:00, Україна

Попри зниження цін, виробництво цукру залишається рентабельним

До яких наслідків це призведе та чого очікувати з цінами цього року, розповів Роман Огородов, генеральний директор «УКРПРОМІНВЕСТ-АГРО», в інтерв'ю на Latifundist.com.

«В умовах, коли на українському ринку третій рік поспіль спостерігається профіцит, ціни апріорі не можуть бути стабільними. Вони поступово зменшуються. І ми, безумовно, прогнозували зменшення цін — ще рік тому, або навіть раніше. Так воно і виходить», — зазначив фахівець.

Читати по темі: Фази розвитку цукрових буряків, важливі моменти у вирощуванні та догляд за посівами

Зараз на оптовому ринку ціни на цукровий буряк склалися на рівні 24 тис. грн з ПДВ. І це цілком задовольняє учасників ринку, незважаючи на те що наприкінці минулого сезону вони були набагато більші — сягала 32 тис. грн.

«Виробництво цукру все одно рентабельне. Більш того, навіть якщо ціни на цукровий буряк впадуть ще більше, це суттєво не вплине на ситуацію, тому що у переробки є запас собівартості. Так, маржа може зменшитися в кілька разів. Але, якщо порівнювати з іншими продуктами, це прийнятна історія. Взагалі, маржинальність переробки олійних і інших культур зараз теж зменшується. І таких надприбутків, як раніше, дійсно, вже не буде. Але ринок цукру все одно залишається прибутковим. При цьому прибуток складається з кількох складових. У першу чергу — нашої активності на світовому ринку цукру з точки зору експорту», — каже Роман Огородов.

Олена Басанець, SuperAgronom.com