11 червня 2024, 16:42, Технології

Заходи з відновлення посівів кукурудзи після граду порадив польський експерт

Нещодавно Польщею (та Україною) прокотився сильний град. Подекуди на посівах кукурудзи спостерігаються значні пошкодження. Чи мають пошкоджені рослини шанс на регенерацію, чи єдиний варіант — пересів, пояснив польський професор Павел Береш виданню Farmer.pl.

Зазначається, що наслідки граду помітні на сільськогосподарських полях у вигляді порваного та зламаного листя, подекуди навіть повністю «зрізаного» з рослин, або обсипаних колосків. На багатьох кукурудзяних посівах вид після граду вражає. Від молодих сильних рослин залишаються лише штурпаки, що стирчать із ґрунту, зі звислими дірчастими залишками листя.

Павел Береш з Інституту захисту рослин радить на цьому етапі не приймати поспішних рішень. За словами експерта, незважаючи на серйозні пошкодження, є хороші шанси, що рослини впораються і дадуть задовільний урожай.

«Рекомендую почекати тиждень-півтора і поспостерігати, що відбувається, чи з’являються у рослин нові листочки. Зараз кукурудза перебуває на такій стадії розвитку, коли за наявності вологи та тепла здатність рослин до регенерації та подальшого росту є дуже хорошою. Враховуючи останні опади та прогнозоване потепління, кукурудза матиме добрі умови для подолання ушкоджень. Звичайно, такі рослини будуть трохи пригнічені, можуть розвиватися із затримкою, є підвищений ризик невиповненості качанів або багатокачанності, але якщо на зародки качанів не було механічного впливу, кукурудза впорається і урожай з такого посіву буде зібрано», — заспокоює проф. Павел Береш.

Водночас він звертає увагу на потенційну проблему зі здоров’ям пошкоджених градом рослин. Експерт зазначає, будь-яке пошкодження тканин рослини є шляхом проникнення патогенів, які викликають сажкову та фузаріозну хвороби. Особливо високий ризик виникнення цих хвороб на монокультурі.

Читати також: Тимчасово не цариця полів, але систему захисту кукурудзи ніхто не відміняв

Наразі посіви кукурудзи, залежно від строків сівби та фази розвитку рослин, перебувають переважно в ключовому періоді застосування гербіцидів або позакореневих добрив. Павел Береш зазначає, однак, що постраждалим від граду рослинам перш за все потрібен час, щоб повернутися до «рівноваги». У перші дні після граду внесення агрохімікатів, особливо гербіцидів, рекомендується відкласти.

«Важливо не використовувати гербіциди відразу після граду. Позакореневе підживлення на цей момент не має особливого сенсу, тому що пошкоджене листя погано засвоює добриво. Можна вносити біостимулятори — вони не зашкодять, а можуть і допомогти, але не будемо відразу «бити». Поки що краще почекати принаймні ще тиждень, щоб не додавати додаткового стресу рослинам агрохімікатами», — радить експерт.

Алла Гусарова, SuperAgronom.com