12 червня 2024, 09:00, ЗЗР

Аграріям розповіли, що впливає на ефективність страхових гербіцидів

Експерт наводить як приклад діючу речовину трибенурон-метил 750 г/кг, яку використовують для боротьби з дводольними бур’янами у посівах зернових культур і соняшника під технологію Експрес. Норма використання на зернових 20-25 г/га гербіциду, а на соняшнику аж до 50 г/га. В чому ж полягає різниця?

Одним із головних факторів, що визначає ефективність страхових гербіцидів, та норму їх внесення, є фаза розвитку бур’янів. Для ефективної роботи, що призведе до їх загибелі, концентрація діючої речовини має досягти певного летального рівня.

По мірі того, як насінина бур’яна починає проростати, процеси росту і розвитку забезпечуються за рахунок розкладу запасних поживних речовин, тобто процесу дихання, відбувається гетеротрофний процес живлення. По мірі того, як з’являються над поверхнею ґрунту листочки, розпочинається процес фотосинтезу, який «перехоплює ініціативу» у забезпеченні процесів життєдіяльності. Рослина поступово переходить на автотрофне живлення (самозабезпечення), яке в наступні періоди буде повністю забезпечувати рослину.

«Таким чином, ми маємо досить нетривалий період часу фаз розвитку бур’янів, коли концентрація діючої речовини, в рекомендованих нормах, буде вищою за летальну і робота гербіциду буде ефективною. Для дводольних бур’янів — це період, починаючи з появи першої пари листків і закінчуючи двома парами листків. У злакових —2-3 листочки – початок кущення. У пізніші фази розвитку ми маємо щонайменше застосувати норми гербіцидів, як для багаторічних бур’янів, при тому це не завжди буде мати достатню ефективність. Внесення раніше, по сім’ядолі, також може бути недостатньо ефективним, оскільки процеси життєдіяльності більшою мірою забезпечуються гетеротрофним живленням, і роль листків ще не така велика», — каже Олександр Хмелюк.

Не менш важливим фактором є погодні умови не тільки на момент внесення, а й за певний проміжок часу до і після внесення. Під погодними умовами слід розуміти температурний режим, його добові перепади, забезпеченість вологою, вологість повітря, освітлення та інше. Це все впливає на процеси метаболізму та рух речовин в рослинах та на ступінь активації захисних механізмів (восковий наліт, опушення, кут нахилу листової пластинки), які можуть бути суттєвою перешкодою ефективній роботі гербіциду.

Ці знання набувають особливо важливого значення в умовах зміни клімату, головним чином підвищення температури і зменшення кількості опадів, які мають безпосередній вплив.