10 червня 2024, 16:44, ЗЗР

Експерт розповів про вплив факторів, від яких залежить ефективність гербіцидного захисту, та стратегію контролю бур’янів

Про це розповів Олександр Хмелюк, керівник Агродепартаменту LNZ Group.

«Насамперед хочу вас розчарувати, що дива не буває, і не існує якогось надзвичайно ефективного технологічного прийому, препарата чи діючої речовини, особливо селективних (страхових) гербіцидів, застосування якого чи яких вирішило б проблему забур’яненості поля одним застосуванням», — зауважив фахівець.

Найбільшої ефективності у контролі бур’янів можна досягти, поєднуючи різні способи, до прикладу: технологічні операції з обробітку ґрунту та застосування гербіцидів, у єдину систему агротехнологічних прийомів, які будуть гармонійно доповнювати один одного.

Наприклад: з осені зібрано попередник і на зяб проведено основний обробіток ґрунту. Такий підхід є найбільш оптимальним з багатьох точок зору: накопичення вологи в осінньо-зимовий період, створення структури ґрунту та боротьба з багаторічними бур’янами. Навесні проводиться закриття вологи. Крім мульчування верхнього шару ґрунту, його вирівнювання і т.д., цією технологічною операцією знищуються ранні ярі бур’яни, які в цей час починають проростати.

Аграріям порадили, як захистити посіви сої від бур'янів у найбільш вразливу фазу розвитку

Читати

Другу хвилю бур’янів забирає передпосівний обробіток грунту. Одразу після сівби ґрунтові гербіциди забезпечують контроль сходів бур’янів на протязі від 2-3 тижнів до 3-5 тижнів, залежно від умов. В регіонах достатнього рівня зволоження часто аж до кінця вегетації культури. Таким чином, поєднавши технологічний прийом передпосівного обробітку ґрунту із застосуванням основних гербіцидів, буде забезпечено контроль не тільки найбільш масових хвиль ярих однорічних бур’янів, але і у найбільш чутливий період розвитку культури.

І на завершення, уже під час вегетації культури нам залишається лишень «підчистити» уже четверту, найменш чисельну хвилю, за допомогою страхових (селективних) гербіцидів.

«Такий системний підхід дозволить найбільш ефективно контролювати бур’яни у посівах культур. Проте, виходячи із різних мотивів, частіше економічних, у господарствах не проводять весь комплекс перерахованих вище агротехнічних заходів. В такому випадку у нас суттєво збільшується навантаження з контролю бур’янів у наступних за «пропущеними» технологічних прийомах, головним чином на страхові гербіциди», — зазначає Олександр Хмелюк.

В таких ситуаціях, каже він, виникає низка проблем і певних ризиків:

  • селективність діючих речовин — різна чутливість різних видів;
  • погодні умови — часто посушливі з високими температурами, що сповільнює метаболізм і посилює захисні механізми бур’янів;
  • наявність різних за фазою розвитку бур’янів;
  • невідповідність фази розвитку культури регламенту застосування гербіцидів;
  • відсутність гнучкості у часі внесення гербіцидів, запізнення і переростання;
  • необхідність дво- і більше разового застосування.

До того ж такий посилений страховий захист стає уже не дешевим, часто не таким ефективним, як планувалось спочатку.

Олена Басанець, SuperAgronom.com

Читати також: Боротьба з багаторічними бур’янами — поради експерта