29 травня 2024, 16:41, ЗЗР

Критерієм для додаткового бронювання працівників має бути передусім внесок підприємства в економіку держави, — думка

На цьому наголосив Віталій Ільченко, засновник компанії «Ukravit», в рамках Agro Ukraine Summit, під час панелі ««Кадровий ресурс — головний капітал аграрної галузі. Проблеми, рішення та тренди», проведеній за партнерства Ukravit.

«Якщо поділити загальну суму сплачених податків за рік на кількість співробітників, то на одного працівника вийде 1 млн 300 тис. грн. Цей показник має бути одним із критеріїв у визначенні критично важливих підприємств. Хоч багато компаній ледве дотягують до вже встановлених критеріїв, але мають можливість бронювати 50% працівників. Якщо ж говорити про додаткове бронювання, то тут однозначно на першому місці має бути питання — що ти робиш для держави, для економіки? Який твій внесок? Бо знаємо, що є навіть і великі компанії, які можуть «оптимізувати» податки, і будучи крупнішими, ніж Ukravit, сплачувати державі менші кошти. Або ж завдяки своєму впливу на місцеву владу, роблять так, що їх майже не чіпають в плані мобілізації працівників…», — зазначив Віталій Ільченко.

За його словами, коли мова йде про економічне бронювання, тобто сплату певних сум до бюджету за заброньованого працівника, тут мають враховуватись й інші критерії, також передусім внесок в економіку. Зараз цей спосіб поки обговорюється у Верховній Раді, але на думку пана Віталія, справедливо буде, якщо підприємство зможе таким чином забронювати собі лише 3-5 ключових фахівців, а не на рівні відсотків від кількості персоналу, тим більше не 100%.

Суспільство не має сприймати економічне бронювання як «відкуп» від мобілізації, наголосив засновник Ukravit.

Алла Гусарова, SuperAgronom.com

Читати також: Нові правила бронювання працівників — юрист пояснив зміни