27 травня 2024, 15:00, Україна

Війна в Україні знищила близько 30% потенціалу агросектору, а збитки вже склали понад $80 млрд

Про це розповів державний секретар Мінагрополітики Віктор Канцурак під час онлайн-воркшопу щодо фінансування малих та середніх агровиробників, пише Мінагрополітики.

«Внаслідок повномасштабної війни було знищено близько 30% усього потенціалу агросектору, майже 20% сільськогосподарських земель окуповано. Великі площі заміновані або забруднені вибухонебезпечними предметами. Відтак питання забезпечення фінансування та підтримки сільгоспвиробників, актуальне як ніколи», — наголосив Віктор Канцурак.

Він зазначив, що Державний аграрний реєстр та Фонд часткового гарантування кредитів у сільському господарстві були створені для вирішення цієї проблеми.

За словами члена правління Фонду Інесси Андрієтті, опитування понад 2 тисяч малих фермерів показує, що більшість планують розширити виробництво та залучити інвестиції. 56% агровиробників збираються збільшити площі, а 53% — отримати кредити на купівлю землі.

«Ці дані свідчать про високий попит на гарантії нашого Фонду серед аграріїв», — зауважила Андрієтті.

Голова правління фонду Олег Приходько розповів, що фонд активно співпрацює з трьома банками та планує залучати нові фінансові установи, що значно розширить можливості щодо кредитування більшої кількості зацікавлених аграріїв.

За даними дослідження, проведеного Центром досліджень продовольства та землекористування Київської школи економіки (KSE Агроцентр) спільно зі Світовим банком, український агросектор зіткнувся з величезними збитками через російське вторгнення, оціненими понад $80 млрд.

Згідно із даними, втрати включають знищену агротехніку на суму $5,8 млрд, шкоду від утрати готової продукції на $1,97 млрд та пошкодження зерносховищ на $1,8 млрд. Збитки у сфері тваринництва, аквакультури та рибальства також значні.

Додамо, що Україна сподівається повернути 80% потенційно забруднених вибухонебезпечними предметами та мінами земель у господарське використання протягом 10 років.

 

Олена Басанець, SuperAgronom.com