22 травня 2024, 16:32, Посівна

ІМК, Cygnet і Астарта успішно завершили посівну — в сівозмінах переважають кукурудза і соя

В Cygnet цьогоріч 16,2 тис. га відвели під кукурудзу, 4,9 тис. га засіяно соєю, 2,2 тис. га — озимою пшеницею і 1 тис. га — соняшником. Також у компанії збільшили площу цукрового буряка до 4,4 тис. га.

«Посівна кампанія у нас розпочалася 30 березня з посіву цукрових буряків, а закінчилась 16 травня, коли досіяли сою. Могли впоратись на 10-14 днів раніше, але дощі нас зупинили і відтягнули строки посіву», — розповів Олександр Шрамко, заступник генерального директора з рослинництва.

В ІМК найбільшу площу — 65,8 тис. га — відвели під кукурудзу,  24,2 тис. га засіяли соняшником.

«Цьогорічний посів ярих культур розпочали у планові терміни, 10 квітня, але вже протягом першого тижня посівної кампанії нам довелось зупинитись на 10 днів через несприятливі погодні умови (опади, низькі температури). Повноцінно відновити посів нам вдалось лише наприкінці квітня», — прокоментував Олександр Вержиховський, операційний директор ІМК.

У структурі посівів «Астарта»​ найбільшу частку зайняла соя — понад 70 тис. га.

  • озима пшениця — 49 тис. га,
  • цукрові буряки — 38 тис. га,
  • соняшник — 18 тис. га,
  • озимий ріпак — 12 тис. га,
  • кукурудза — 6 тис. га.

Площа органічного землеробства цьогоріч склала 2 тис. га. На додаток до традиційних органічних культур — соняшнику, сої, гірчиці, льону та проса — посіяли озимий ріпак і нут.

«Цьогорічна рання весна супроводжувалася довготривалим стабільним температурним режимом. Це вплинуло як на терміни, так і динаміку посівної кампанії. Наприклад, цукровий буряк ми посіяли всього за 12 днів, що надзвичайно швидко як для такої великої площі, адже зазвичай це 14-18 днів. Загалом терміни сівби по всіх культурах змістилися раніше на два тижня. Це, відповідно, вплине й на зміщення термінів збиральної кампанії», — зазначив Роман Павлик, керівник управління рослинництва холдингу.

Меланія Несмачна, SuperAgronom.com