23 травня 2024, 09:00, ЗЗР

Аграріям порадили, як захистити посіви сої від бур'янів у найбільш вразливу фазу розвитку

Про це розповів Олександр Хмелюк, керівник Агродепартаменту LNZ Group.

«У репродуктивні фази розвитку R1-R6 різко збільшується водоспоживання культурою і, відповідно, забур’яненість також буде обмежувати використання даного ресурсу. Проте такий вплив є пізнішим у часі і контроль забур’яненості у посівах сої лише на цьому етапі розвитку вже буде мати негативні, а головне незворотні наслідки, оскільки до цього часу рослини не будуть мати достатньої сформованої кореневої системи», — пояснює фахівець.

З огляду на це, у гербіцидному захисті сої, він радить дотримуватися таких правил:

  • У контролі бур’янів у ранніх фазах розвитку доцільним є застосування ґрунтової схеми (основного внесення).
  • Боротьбу з бур’янами слід завершити до початку генеративного розвитку культури R1, оскільки з цього періоду починають формуватися генеративні органи.
  • Підбирати гербіциди/діючі речовини слід виходячи з видового складу бур’янів, проводити внесення на ранніх фазах їх розвитку, що дасть можливість зменшити пестицидне навантаження на культуру.
  • Не слід поєднувати в одній баковій суміші гербіциди проти дводольних бур’янів з грамініцидами та/або фунгіцидами, вцілому дотримуватись регламентів застосування ЗЗР. 

Читайте також: Гербіцидний захист сої: проблеми, помилки, рішення. Формування високих врожаїв сої на ранніх етапах

Олександр Хмелюк додає, що стратегія контролю бур’янів має поєднувати у собі механічний обробіток ґрунту та використання гербіцидів. Адже єдиного ефективного прийому чи гербіциду не існує.

«З настанням весни починає прогріватись ґрунт і у той самий час починають проростати ранні ярі бур’яни, ми проводимо закриття вологи і крім всього знищуємо і їх. По мірі настання тепла прогрівається ґрунт до 10-12°С, приходить пора сіяти сою і в цей час проростає основна, найбільш масова хвиля бур’янів. Ми їх знищуємо передпосівною культивацією, і в цей період часу, після посіву застосовуємо ґрунтові гербіциди. Поєднання цих двох заходів дає можливість проконтролювати орієнтовно 60-80%, в окремих випадках і більше бур’янів», — аргументує він.

Наступна хвиля бур'янів є малочисельною, її легко проконтролювати страховими ґербіцидами. Якщо ж не підходити до захисту системно, все навантаження лягає на страховий гербіцид, що часто призводить до двох і більше разового застосування ЗЗР і потребі внесення у генеративний період розвитку, що суттєво знижує потенціал врожайності культури.

Нагадаємо, сходи сої заселяють бульбочкові довгоносики.

Меланія Несмачна, SuperAgronom.com