20 травня 2024, 10:26, Посівна

На півдні Одещини без дощів ячмінь може не сформувати гарне зерно

У господарстві завершили сіяти кукурудзу. А озимі зараз перебувають в фазі цвітіння, яка добігає вже кінця.

«Якщо в найближчий тиждень не буде дощу, то ячмінь може не сформувати зерно. Тобто не буде тієї натури. Дощі були десь місяць тому. Але в нас дуже сильні вітри та сонце. І тут немає запасу зимових опадів. І хоч цьогоріч були весняні дощі, але ця волога непродуктивна», — каже Сергій Бодя. 

Читати також: Вирощування сафлора (крокіса) як покривної культури — що радять експерти

Нещодавно в більшості областей України були мінусові температури. За словами пана Сергія, вночі у регіоні температура знижувалась до +2°C. Це вплинуло на вегетацію, зокрема, соняшнику. Рослини наче призупинились у розвитку. Але, на його думку, від такого стресу може розвиватись коренева система. 

У цьому сезоні в господарстві посіяли соняшник середньостиглий та пізньостигли. Трохи відтермінували посівну і побачили, що з’явились бур’яни, яких не було років 5 (молочай, наприклад). Вони просто чекали оптимальних умов. 

Читати також:

«Цього року зменшили норму висіву кукурудзи до 35 тис./га, щоб збільшити площу живлення. Враховуємо запаси зимової вологи. Для кондитерського соняшнику також зменшили норму висіву до 23 тис./га., для класичного — до 40 тис./га. Та ж кукурудза, якщо будуть умови, дасть повноцінний качан і ми зможемо отримати урожайність 4,5-5,0 т/га», — зазначив аграрій. 

Він прогнозує, що в господарстві також жнива 2024 розпочнуться раніше. 

«Ячмінь плануємо збирати на початку червня, десь 10-го. Є пшениця, яка нижній ярус листя втратила. Я спілкуюсь із місцевими фермерами, то там, де загущені посіви і вузьке міжряддя, є всі умови для розвитку хвороб. Немає потенціалу на великий врожай, і людина не хоче вкладатись в фунгіциди. Так склалося, що фермерство нерентабельне на Півдні України. 2,5-3 т/га можуть витягнути», — зазначив Сергій Бодя. 

Алла Гусарова, SuperAgronom