17 травня 2024, 15:00, Україна

Аграрії зможуть отримати компенсації за самостійне розмінування земель

Про це в Телеграм-каналі повідомив постійний представник уряду у Верховній Раді України Тарас Мельничук.

Документом передбачено надання компенсації сільгосптоваровиробникам, які здійснили власним коштом гуманітарне розмінування земельних ділянок с/г призначення, розташованих на забруднених територіях, на яких завершено ведення бойових дій, та на забруднених територіях, які були тимчасово окуповані, у період з 24.02.2022 по 15.04.2024.

Також змінами удосконалено механізм розгляду заяв на компенсацію витрат за гуманітарне розмінування земель с/г призначення юридичних осіб незалежно від організаційно-правової форми або фізичних осіб-підприємців, які виробляють товарну с/г продукцію на земельних ділянках, які перебувають у їх власності, та /або на орендованих ними земельних ділянках с/г призначення, бюджетною установою «Центр гуманітарного розмінування» та прийняття відповідного рішення.

На ці потреби у бюджеті на 2024 рік закладено 3 млрд грн. Держава компенсуватиме 80% вартості розмінування.

Відповідно до постанови право на компенсацію за розмінування земель сільськогосподарського призначення мають ті сільськогосподарські виробники, землі яких знаходяться на деокупованій території поза зоною бойових дій. Факт забруднення таких ділянок вибухонебезпечними предметами повинен бути підтверджений Центром протимінної діяльності за результатами нетехнічного обстеження, проведеного сертифікованим оператором протимінної діяльності. 

Щоб отримати компенсацію необхідно:

  • заповнити заявку на отримання компенсації;
    надіслати заповнену заявку на електронну адресу Центру гуманітарного розмінування (compensation@uachd.org).

Форма заявки буде доступна після публікації ухваленої постанови.

Важливо до листа додати копії документів, що підтверджують сам факт розмінування:

  • договір на надання послуг з розмінування;
    акт наданих послуг;
    документ, що підтверджує здійснення розрахунків за надані послуги.

Фермери, землі яких очистили сертифіковані оператори у період з початку широкомасштабного вторгнення до 15 квітня 2024 року, вже можуть подавати заявки на компенсацію вартості розмінування. 

Ті ж фермери, які лише планують розмінування земель, на яких працюють, можуть подавати заявки та супровідні документи на компенсацію через Державний аграрний реєстр. Вартість розмінування визначатиметься на відкритих торгах в системі Prozorro.

Компенсація надаватиметься лише раз за одну забруднену ділянку.

Не зможуть претендувати на компенсації фермери, проти яких Україна запровадила санкції або ж кінцеві власники с/г товаровиробника є громадянами країни-агресора. Фермери, які перебувають в стадії ліквідації чи банкрутства, а також ті, хто мають податковий борг, теж не зможуть отримати компенсації.

Нагадаємо, аграріям компенсують 80% вартості розмінування землі.

Олена Басанець, SuperAgronom.com