15 травня 2024, 10:43, Урожай

У 2023 році EBITDA основних агрокультур в Україні підвищився удвічі — експерти

Про це повідомляє АПК-Інформ з посиланням на результати дослідження, проведеного Agrohub щодо ефективності та результативності вирощування основних агрокультур сезону-2023.

Як зазначається, у дослідженні взяли участь 10 найбільших українських холдингів, і воно охопило площу в 1,7 млн га у 7 макрорегіонах України. EBITDA був розрахований на основі даних по шести культурах: озима пшениця, озимий ріпак, озимий ячмінь, соняшник, кукурудза та соя.

«Варто зазначити, що значна частина продукції ще лежить на складах, тому ціни, які використовувалися для розрахунку показника EBITDA, є прогнозними і сформовані з урахуванням фактичних цін реалізації продукції та прогнозних цін залишків продукції на момент збору даних», — уточнюється у повідомленні.

Читати по темі: EBITDA на гектар. Як агроному порахувати EBITDA?

Що ж стосується прогнозних цін на сільгосппродукцію, то, як зазначають в Agrohub, у 2023 р. вони знизилися порівняно з фактичними цінами реалізації продукції роком раніше. Така негативна динаміка спостерігається за всіма досліджуваними культурами, окрім сої: по цій культурі відбулося зростання прогнозної ціни на 10% порівняно з фактичною 2022 р.

При цьому нагадується, що сезон-2023 порівняно з попереднім був більш сприятливим за погодно-кліматичними умовами, тож спостерігається вищий рівень урожайності по всіх досліджуваних культурах і, зокрема, по сої (2,9 т/га порівняно з 2,5 т/га у сезоні-2022).

Витрати на вирощування сільськогосподарських культур протягом 2023 р. кардинально не змінилися: порівнюючи з попереднім, є незначне зростання, яке коливається у межах 5-7%.

«За два роки повномасштабної війни український аграрний бізнес показав високу стійкість до різних несприятливих факторів: від цін і перебоїв з логістикою до постачання ресурсів і техніки та відновлення роботи в умовах обмеженої чисельності персоналу. Незважаючи на всі виклики, агросектор демонструє гнучкість і можливість пристосуватися до різноманітних умов, перебудовуючи сівозміну та шукаючи нові канали реалізації продукції», — прокоментувала результати дослідження керівник напряму Agrohub Benchmarking Оксана Боброва.

Алла Гусарова, SuperAgronom.com

Читати також:

Скільки зібрали пшениці в Україні в 2023 р. по областях

Скільки зібрано ріпаку в Україні у 2023 р. (озимого та ярого) по областях 

Соя: урожайність та скільки зібрано в Україні у 2023 р. по областях