21 серпня 2017, 10:30, Насіння

Затверджено процедуру визначення якості насіння та садивного матеріалу

Метою прийняття цієї постанови є забезпечення прав споживачів виробників продукції насінництва та розсадництва на якісне насіння і садивний матеріал. Зокрема, прийняття відповідної постанови передбачає визначення офіційної процедури проведення експертного визначення посівних якостей насіння і товарних якостей садивного матеріалу, повідомляє Мінагрополітики.

Проведення такої процедури відбуватиметься на вимогу споживачів та виробників продукції насінництва та розсадництва у разі їх невпевненості у відповідності посівних якостей придбаного насіння або товарних якостей придбаного садивного матеріалу.

Так, відповідно до критеріїв, планові заходи державного контролю за діяльністю суб’єктів господарювання здійснюються з такою періодичністю:

  • з високим ступенем ризику — не частіше одного разу на два роки;
  • з середнім ступенем ризику — не частіше одного разу на три роки;
  • з незначним ступенем ризику — не частіше одного разу на п’ять років.

Якщо ж впродовж останніх трьох років порушень не фіксувалося, термін проведення перевірки збільшується у 1,5 раза з урахуванням аналізу ризиків.

Затверджений новий механізм проведення перевірок в сфері насінництва
Читати по темі

Нагадаємо, Уряд затвердив механізм здійснення заходів державного контролю в сфері насінництва та розсадництва. Прийняття постанови передбачає виконання вимог Закону України «Про насіння і садивний матеріал» у частині проведення заходів державного контролю Держрподспоживслужбою у сфері насінництва та розсадництва шляхом затвердження критеріїв, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності у сфері насінництва та розсадництва та визначається періодичність здійснення планових заходів державного контролю.