29 квітня 2024, 09:06, Україна

В Україні запущено новий онлайн-сервіс, який дає змогу малим фермерам здійснювати термінові закупівлі з відстрочкою платежу

Про це йдеться у матеріалі «Купуй зараз – плати потім: що треба знати про сервіс агророзстрочки WEAGRO» на Kurkul.com.

Зазначається, що компанія Activitis спеціалізується на фінансуванні різних галузей мікро-, малого та середнього бізнесу. Через упровадження інноваційних фінансових інструментів Activitis надає бізнесу джерела прозорого, швидкого й технологічного фінансування. 

А проєкт WEAGRO — це інноваційний онлайн-сервіс агророзстрочки, який надає фермерським господарствам можливість купувати зараз, а платити потім, допомагаючи розв'язувати вирішити проблему недостатнього обігового капіталу без використання кредитних коштів. 

«Є класичні три проблеми доступу до фінансування, як-от: вартість, обов’язкова застава та тривалі за часом процеси оформлення кредитних угод. WEAGRO їх знімає ці основні питання, адже для фермера послуга цілком безкоштовна, без жодних вимог щодо забезпечення. До того ж цю послугу можна реалізувати дуже швидко. Ухвалення рішення займає триває всього 30 хвилин: саме стільки часу потрібно сервісу, щоб надати відповідь стосовно готовності чи ні фінансувати конкретний запит. Далі фермер може укладати угоду купівлі-продажу з графіком платежів чи відтермінуванням, після чого впродовж двох годин кошти будуть сплачені продавцю», — розповів Микола Волков, представник Програми USAID АГРО.

Як стверджує Павло Матіяш, генеральний директор фінансової компанії Activitis, метою компанії було впровадити сервіс, який «безшовно» буде інтегровано в процес продажу товарів та послуг постачальниками для агровиробників. 

Сервіс WEAGRO дасть можливість малим та середнім агровиробникам купувати товари на виплату

Читати

Банки використовують сталий принцип фінансування фермерів: не важливо, чи це кредит на 500 тис. грн, чи на 5 млн грн — підхід буде однаково тривалий. Адже заповнення документів, подання звітності, оцінка забезпечення, страхування, відкриття рахунків, додаткові умови з переведення оборотів тощо є значним навантаженням для фермера. І це в той час, коли він має бути в полі, а не у відділенні банку.

Такі затримки ускладнюють доступність та ефективність класичного фінансування. Усвідомлюючи ці виклики й недосконалість процесів для малого та середнього бізнесу, Activitis і Програма USAID АГРО спробували знайти інше фінансове рішення, що значно спростить процедуру. 

«Фермер, який має невеликий обсяг вільних обігових коштів, за допомогою сервісу WEAGRO може максимально зручно вирішувати або термінові питання в розпал посівної (коли, наприклад, необхідно терміново докупити насіннєвий матеріал), або наперед заплановані заходи господарювання (як-от: оновити навісне обладнання, яке бажає купити на виплат) так, щоб сплатити за придбане в період реалізації врожаю. Тобто з WEAGRO фермер може як оперативно, так і завчасно втілювати свої бізнес-потреби», — йдеться у повідомленні.

Наповненість фермерського господарства фінансами є сезонною складовою, тож, за словами Павла Матіяша, для малого й середнього бізнесу сервіс WEAGRO фактично нівелює питання недостатнього обігового капіталу.

«Зазвичай аграрій заклопотаний тим, щоб виростити й зібрати врожай, потім його продати. Оцей момент продажу може затягнутися, він відбирає багато часу, бо щось продається зараз, щось пізніше, в очікуванні більш вигідної ціни. Потім він уже має думати про нові цикли закупівлі пального, добрив чи про оренду техніки. І так він більшість часу – у своїх обмежених фінансових ресурсах. Завдяки нашому сервісу фермер може побудувати модель послідовності, не витрачаючи свій час і ресурс на планування фінансових витрат», — пояснив переваги агророзстрочки Павло Матіяш.

Завдяки сервісу WEAGRO агровиробники можуть здійснювати більше закупівель або обирати якісніші й дорожчі товари чи послуги, не турбуючись про негативний вплив на свій баланс.

Наприклад, якщо фермерське господарство має власне виробництво, то за допомогою агророзстрочки WEAGRO воно може обирати кращої якості, більш дорогі матеріали для виробництва, щоб підвищити якість кінцевого продукту та покращити конкурентоспроможність на ринку.

Як зазначає Павло Матіяш, у вказаній моделі агровиробник узагалі не взаємодіє з фінансовою компанією. Рішення про можливість розстрочки сервіс WEAGRO надає за 30 хвилин, а угоду з агророзстрочки можливо укласти за 2 години, після чого продавець отримає кошти, а фермерське господарство — необхідний товар чи послугу з оплатою частинами або з відтермінуванням.

Власне, швидкість процесу надання послуги та її інноваційність стала вирішальною в підтримці Activitis Програмою USAID АГРО.

«Ми наразі маємо співпрацю з банками; так от, найшвидший процес від моменту запиту клієнта до моменту отримання коштів у них триває чотири дні. Наша ідея полягала в тому, щоб розробити або знайти на ринку інструмент, який значно спростить чи пришвидшить ці процедури. Так ми обрали рішення від компанії Activitis», — додав Микола Волков.

Алла Гусарова, SuperAgronom.com

Читати також: Стала сівозміна з гнучкими нюансами та елементи точного землеробства — агро-бізнес в Агробізнесі