11 квітня 2024, 13:47, Урожай

Ціни на пшеницю на українському СРТ-ринку зростають і ця тенденція продовжиться — аналітики

Про це повідомляє АПК-Інформ з посиланням на аналітиків кооперативу ПУСК, створеного у рамках ВАР.

«У квітні вже експортовано 541 тис. тонн пшениці. Частина продукції, яку не вдалося вивезти в березні, буде відправлена з України у квітні. Тому саме в цьому місяці можемо вийти на рівень експорту 3 млн тонн — це відбудеться  за рахунок березневих контрактів. Імпортери готові чекати поставки пшениці, попит на яку зростає», — прогнозують аналітики.

Гербіцидний захист пшениці озимої: досвід попередніх років, фактори вибору схем

Читати

Також вони зауважили, що збільшення попиту на українську зернову підтримується прогнозами падіння виробництва пшениці в ЄС, США та Україні, тобто практично у всіх ключових експортерів. Так, якщо минулого сезону Україна багато експортувала за рахунок великих запасів, то цьогоріч вони не перевищать 1 млн тонн, оскільки працюють порти. При цьому посівні площі скорочуються, пшениці буде зібрано менше. Перші оцінки експортного потенціалу української пшениці в новому сезоні вже знижені на 3-4 млн тонн.

«І хоча на українському СРТ-ринку минулого тижня відбулося просідання цін, ринок оживає, ціни повертаються на попередні рівні і будуть зростати. Наш основний конкурент — російська пшениця — подорожчала за останні тижні на $8-10 за тонну. Як мінімум на $2-3 за тонну піднімуться цінники на українську пшеницю до кінця тижня», — зазначають експерти. 

Згідно з їхнім прогнозом, умовні ціни на пшеницю на базисі СРТ до кінця тижня становитимуть близько $175 за тонну в дунайських портах, $170 за тонну — в глибоководних портах, $198-203 за тонну — на базисі DAP Констанца.

Алла Гусарова, SuperAgronom.com

Читати також: Фунгіциди на основі бактерій — природна протидія фітопатогенам