29 березня 2024, 12:17, Світ

Через позицію Колодзейчака аграрним міністерствам Польщі й України не вдалося домовитись про транзит зерна

Про це в інтерв’ю Latifundist.com розповів глава УКАБу Олег Хоменко. Який також був присутній на перемовинах.

«На початку все йшло добре, був конструктив, діалог. Міністри Сєкерський і Сольський добре виступили, далі пішли по секторальних речах від асоціацій. З нашого боку все було підготовлено, з графіками, діаграмами. Польські колеги кивали, щось розуміли, десь задавали резонні питання. Дійшли до моменту, що треба готувати спільну заяву. І тут Колодзейчак встав, почав кричати, що нічого не розуміє, що ми скажемо людям, українці нас уже не вперше дурять, громадськість це просто так не проковтне. Оце така була полеміка», — поділився враженнями Олег Хоменко.

Він наголосив, що польські аграрні асоціації готові слухати, шукати компроміси. Вони розуміють ситуацію, багато хто був в Україні, хтось планує, у когось працюють українці. А Колодзейчак відмітає будь-які можливості знайти спільний знаменник і спільну мову.

Хоча загалом Польща наголошує на повній зупинці українського транзиту з 1 квітня. При цьому, як зазначив Олег Хоменко, складається враження, що у них немає чіткого розуміння, як це позначиться і на польському бізнесі.

«Польська сторона не оперує жодною інформацією. У них немає статистики, немає прогнозів, даних про залишки… В них взагалі нічого немає! Це просто з голови якісь політичні заяви. Навіть у перемовинах вони не оперують цифрами в обсягах, в споживанні, в транзиті, в імпорті. Цього немає! Просто повторюють політичні заяви, і все те, що ми постійно чуємо. І в основному це все Колодзейчак транслює. Я зрозумів, що він «хороводить» тими, хто організував блокування. Він відповідальний за організацію всіх тих асоціацій довкола себе. Словом, він там — головний «заводіла», — зазначив голова УКАБ.

І додав, що поки що йдеться про продовження блокування українського кордону в тому форматі, який є на сьогодні. Але треба розуміти, що зараз наближаються Великодні свята, а після них блокування може посилитися.

Алла Гусарова, SuperAgronom.com

Читати також: Закупівельні ціни на кукурудзу зросли на 8-10$/т до 154-156$/т