28 березня 2024, 10:30, Посівна

Аграрії Донеччини почали посівну ярих культур

Сіють ярий ячмінь, далі планують сіяти гречку, льон, соняшник. Ресурси намагаються використовувати по максимуму.

Про це йдеться в сюжеті телекомпанії «Орбіта».

Посівна площа під урожай цього року складе 337 тис. га, озимі культури минулої осені були засіяні на площі 120 тис. га, решту полів з цього тижня почали засівати яровими культурами.

«До початку вторгнення 2022 року посівні площі області складали 1 млн  40 га,  станом на 2014 рік до початку збройної агресії рф ці площі складали 1 млн 400 га, тобто дуже багато земель заміновано, дуже багато сірої зони, на якій ведуться бойові дії. І тому території, на яких ще можливо вести сільськогосподарську діяльність, в регіоні нині дійсно на вагу золота, їх цінують та за ними дбайливо наглядають, аби зібрати гідний врожай», — зазначив Артем Чаган, директор Департаменту агропромислового розвитку та земельних відносин Донецької облдержадміністрації.

В області планують посіяти 215 тис. га ярих культур: 66 тис. га — зернові, 137 тис. га — технічні культури, 30 тис. га — овочів, картоплі та кормових культур.

«Проблема реалізації врожаю залишається для Донеччини однією з найболючіших для наших аграріїв. На жаль, були знищені вже напрацьовані роками логістичні ланцюги. Проте, попри складну ситуацію в Донецькій області через бойові дії, з настанням сприятливих погодних умов агроформування розпочали посів ярих сільськогосподарських культур», — додає Артем Чаган.

Посіви озимих культур на переважний площі знаходяться в доброму та задовільному стані, було вчасно проведено їх підживлення по мерзлоталому грунту.

Олена Басанець, SuperAgronom.com