27 березня 2024, 10:30, Посівна

Темпи посівної ярих культур сповільнились через погодні умови

Про це йдеться в аналітичній довідці НААН.

Вирішальними чинниками цієї затримки є температура ґрунту, його вологість й можливість вийти у поле.

За спостереженнями науковців Інститут сільського господарства Карпатського регіону НААН сівбу необхідно проводити, коли температура ґрунту на глибині загортання насіння становить 2°С, хоча у таких умовах проростання насіння буде повільним.

Вищу схожість спостерігають за температури ґрунту 5-6°С тепла. Оптимальною для появи дружних сходів є температура 15-17°С. За температури ґрунту на глибині загортання насіння 5°С сходи з’являються через 20 діб, 8°С — через 13; 10°С — через 9; 15°С — через 7 діб.

Аграрії Київщини цього року першими почали сівбу соняшнику. В області ним уже засіяли близько 100 га.

Про це свідчать офіційні дані Мінагрополітики.

Крім того, в Київській області посіяли 1,1 тис. га ярого ячменю, 0,4 тис. га пшениці та 0,2 тис. га вівса.

За даними начальниці управління агропромислового розвитку Київської ОДА Ліни Щуревич, одними з перших на Київщині розпочали посівну ярих сільськогосподарських культур аграрії Бориспільського, Броварського та Обухівського районів.

За її словами, несприятливі погодні умови сповільнили темпи посівної кампанії. Відповідно до прогнозованої структури посівних площ сільськогосподарських культур по всіх категоріях господарств Київської області, під урожай 2024 року планується задіяти 1148,5 тис. га, що на 10,9 тис. га більше, ніж торік.

Олена Басанець, SuperAgronom.com