26 березня 2024, 15:00, Посівна

Альтернативою сої і соняшнику для українських аграріїв міг би стати горох — думка

Таку думку висловила Єлизавета Малишко, керівниця підрозділу аграрних ринків та продуктів переробки «УкрАгроКонсалт» у матеріалі: «Посівна 2024: плануємо не прибутки, а вижити на ринку» на Kurkul.com.

«Ви подивіться на росію, яка вже домовилася про експорт свого гороху до Китаю. Там виробництво зараз б’є рекорди. Тому якщо перемовини будуть позитивними, то площі під горохом зростуть і у нас», — зазначила вона.

Читайте також: Досвід вирощування гороху на Київщині: раніше посієш — більше врожаю отримаєш

Зважаючи на продажі добрив, аналітик компанії Barva Іnvest Костянтин Кинжалов судить, що багато аграріїв переорієнтувались на вирощування соняшнику.

«Зважаючи на те, що досить активні зараз закупівлі комплексних добрив, то можна очікувати, що соняшник буде одним з пріоритетів аграріїв. Карбамід і КАС досить активно закуповуються і вони йдуть під кукурудзу, однак тут постає таке цікаве питання: чи воно йде на збільшення площ кукурудзи чи все-таки на компенсацію втрат які були зроблені раніше», — прокоментував аналітик під час засідання Trend and Hedge Club.

Нагадаємо, на Одещині суттєво зросли посівні площі під горохом. Водночас компанія «Західний контейнерний термінал» та міжнародний трейдер EU-Nomia LTD у лютому оголосили про запуск програми зі стимулювання вирощування жовтого гороху на Заході Україні.

Меланія Несмачна, SuperAgronom.com