22 березня 2024, 15:23, Добрива

Переваги КАСу з сіркою назвав експерт

Про це розповів Андрій Халявка, власник та генеральний директор компанії GROSSDORF, в інтерв’ю «Імпортери добрив відкрили скриньку Пандори, яка вже ніколи не закриється» на Latifundist.com.

Він зазначив, що левова частка продажів компанії припадає на КАС. Тому на ринку вона позиціонує себе насамперед як виробник КАСу. 

«На той момент, коли ми вийшли на ринок КАСу, в Україні було три основні виробники: черкаський «Азот», «Партнер Україна» та «Ярило». При цьому тон на ринку звісно задавав «Азот». Але кожний виробник намагався чимось виділитись і знайти свою нішу. У результаті «Ярило» почав просувати на ринку КАС з мікродобривами, а «Партнер Україна» пішов у напрямку розвитку виробництва КАСу з гуматами. Ми, в свою чергу, почали виробляти КАС із сіркою. У 2017 році так склалися обставини, що ринок переживав кризу дистрибуції, що призвело до проблем із сировиною. У нас було мало селітри та карбаміду, але залишилось багато сульфату амонію», — зазначив Андрій Халявка.

Переваги дробного внесення азоту та схеми підживлення озимої пшениці

Читати

І додав, що коли запустили пробне виробництво, результат сподобався не тільки їм, а й аграріям. Взяли це до уваги і з плином часу зайняли свою унікальну нішу на ринку КАС. І вже починаючи з 2018 року продажі КАСу з сіркою становили приблизно 10%  у структурі продажів всіх видів КАСу та активно зросли до 65-70% на сьогодні. Ситуація з цінами на газ однозначно активізувала цей процес.

Загалом же GROSSDORF, за словами Андрія Халявки, займається всіма основними видами добрив — це, зокрема, NPK, сульфат амонію, калій та згаданий КАС.

«В Україні так історично склалося, що NPK вітчизняного виробництва серед аграріїв мав дуже неоднозначну репутацію. Всім відомі фермерські історії про те, що навіть через рік NPK в ґрунті залишається нерозчиненим попри наявність вологи в грунті в потрібний період. Причиною того було те, що виробники використовували дешеву, але неякісну сировину з якої виготовлялися ці добрива.  В свою чергу ми використовуємо сировину найкращий світових виробників. Через це на старті, щоб якось стимулювати аграріїв до придбання нашого NPK, нам довелося працювати фактично без прибутку, щоб мати можливість дисконтувати вартість продукції в межах 1-1,5 тис. грн на тонні для відновлення довіри до продукту вітчизняного виробництва», — додав керівник компанії.

Алла Гусарова, SuperAgronom.com