22 березня 2024, 10:36, Посівна

Про технологічні особливості вирощування овочів розповів фахівець

Звернули увагу на цей сегмент рослинництва й агрохолдинги. Про це йдеться у матеріалі «$10 тис. чистого прибутку з гектару. І це не межа. Як в Україні відроджується овочівництво» на Latifundist.com.

«Саме сегмент вирощування овочів дозволив нам цьогоріч оптимізувати витрати та забезпечити стабільну роботу одного з напрямів агрохолдингу. Це важливо, особливо в умовах кризи», — розповів директор з агровиробництва LNZ Group Роман Франчук.

У 2023 році в групі компаній збільшили обсяги виробництва овочевих та ягідних культур. Вирощували капусту, солодкий перець, селеру, кавуни, гарбузи, малину, полуницю тощо. 

Читати також: Олійні та нішеві культури — акценти агрохолдингів у структурі посівів сезону-2024

Роман Франчук уточнив, що площі під овочами збільшили не через проблеми на півдні країни. Це — планове введення овочів в структуру через неповне завантаження заводу із заморозки, який був введений в експлуатацію на Черкащині, у Шполі, у 2021 році.  Завод спеціалізується на заморожуванні продуктів за технологією шокової заморозки (IQF) і випускає заморожені овочі, ягоди і фрукти під брендом Tevitta.

Під овочами у LNZ Group 200 га. Найбільше площ відведено під цибулю — понад половину.

«Зараз починає відігравати важливу роль гарбуз. Також вже виходимо на хороші обсяги кавуна. Якщо в позаминулому році був гектар, то в 2023 вже 20 га. Кавун реалізовуємо свіжий. На нього великий попит у країнах Балтії»,  — кажуть у агрохолдингу.

Вирощування овочів потребує точних агрономічних рішень. За словами Романа Франчука, на цій групі сільгоспкультур внесення ЗЗР необхідне не менш ніж раз на 7-10 днів. Для заходів захисту використовують препарати власного бренду DEFENDA.

Зокрема, фунгіцид Сальто. Препарат ефективний в боротьбі з низкою захворювань і універсальний для застосування. А фунгіцид Кітч має високу ефективність проти широкого спектру хвороб плодів і ягід (в т.ч. грибкових хвороб). Застосовується для яблук, томатів, суниці, сливи, лохини, черешні, малини, ожини, винограду. З бактеріозами ефективно бореться Вітоксид — це нешкідливий для людей препарат, що охоплює великий спектр хвороб рослин. 

Загалом, як зауважив Роман Франчук, вирощування овочів потребує особливих підходів і уваги до технологічних нюансів.

«Наприклад, максимальна концентрація солей у водному розчині. Це не завжди беруть до уваги не дуже досвідчені овочівники. Якщо вносиш дуже багато добрив одночасно, то рослина просто їх не прийме і попалить корінь. Це одна з глобальних помилок. Якщо, припустимо, треба дати 40 чи 50 кг добрив на гектар, то одномоментно вносити їх не можна, а треба розтягнути в часі», — наголошує директор з агровиробництва LNZ Group.

Алла Гусарова, SuperAgronom.com

Читати також: Роман Франчук: Справжню ефективність продуктів та агротехнічніх прийомів покажуть тільки багаторічні дослідження