21 березня 2024, 15:00, Техніка

Аграрій з Київщини використовує один посівний комплекс незалежно від технології обробітку ґрунту

Таким досвідом поділився керівник господарства Іван Палій.

Наразі в господарстві обробляють 950 га, на яких вирощують озиму пшеницю, ріпак, сою, соняшник, ячмінь та кукурудзу. Щоправда, цього року, через нестабільні ціни на зернові та високі витрати на вирощування, сівозміну господарства буде дещо скориговано у бік олійних — сої та соняшнику.

Висів сільгоспкультур у господарстві здійснюють за допомогою багатофункціонального посівного комплексу OMEGA OO6000FL від компанії BEDNAR. Вибір на цій машині Іван Палій зупинив через її багатофункціональність і привабливу ціну відносно аналогів у цьому сегменті. Машина здатна швидко здійснити повний комплекс операцій для підготовки ґрунту, внесення мінеральних добрив, висівання та прикочування без розриву у часі, що мінімізує випаровування вологи.

«Придбання сівалки OMEGA дуже відчутно полегшило проведення посівної кампанії: часу, техніки та людського ресурсу потрібно в рази менше, ніж у разі застосування окремих агрегатів, а, завдяки багатофункціональності ґрунтообробного блоку із дисків, якість та точність виконаних робіт — у рази більша, незалежно від способу попереднього обробітку ґрунту», — говорить пан Іван.

Напрацювання агрегату — відносно невелике, попереднього сезону вдалося посіяти лише 230 га. Цього року комплексом OMEGA OO6000FL в господарстві планують засіяти близько 550 га сої.

«Завдяки паралелограмній підвісці, дводискові сошники сівалки завжди мають правильний кут входження в ґрунт і чітко витримують задану глибину висівання, незалежно від рельєфу поля, що дуже важливо за висівання різних сільськогосподарських культур, зокрема й сої. Ба більше, система розподілу насіння між сошниками дає змогу без проблем змінювати ширину міжряддя висівних культур. Цього року за допомогою висівного комплексу BEDNAR ми плануємо засіяти частину полів сої з міжряддям 12,5, 25,0, 37,5 та 50,0 см. Технічні можливості агрегату дають змогу це зробити. Також будемо експериментувати посів із міжряддям 70 см наявною сівалкою точного висіву», — говорить керівник.

Меланія Несмачна, SuperAgronom.com