21 березня 2024, 16:35, Добрива

Фахівець розповів, коли економія на мікродобривах є виправданою

Таку думку висловив Сергій Полянчиков, директор з розвитку НВК «Квадрат» у матеріалі: «Розширення виробництва, нові продукти та закордонні ринки. Як харківський виробник мікродобрив НВК Квадрат розвиває бізнес попри війну» на Latifundist.com.

«Тоді, звичайно, не слід витрачати кошти на його внесення. В інших випадках — доцільно розглядати мікродобрива як інвестицію з певним потенціалом отримати додатковий прибуток (і навпаки — не отримати у разі відмови від застосування)», — прокоментував він.

Щодо ефективності, то фахівець наводить наочний приклад — внесення бору на таких культурах як соняшник чи ріпак. Очікувана прибавка врожайності при цьому складає 0,2-0,4 т/га, що, припустимо,100 $/га. Витрати становлять 5-7 $/га і навіть менше. Повертаючись до питання економії, очевидно, що на чаші терезів лежить прибавка врожайності вартістю 100 $/га, обґрунтовує фахівець.

«То чи варто намагатися зекономити умовні 1-2 $/га, вибираючи продукт сумнівної якості, щоб підставити під ризик вартість прибавки, більшої у 50-100 разів за цю «економію»? Питання риторичне», — додав Сергій Полянчиков.

Нагадаємо, минулого року компанія розширила свої виробничі потужності і відкрила завод на Вінниччині. Запуск нового виробництва дозволить збільшити на 40% потужності по виробництву рідких добрив, розширити складські потужності та скоротити строки і вартість доставки продукції до аграріїв Центру та Заходу України. Водночас, потужності харківського виробничого майданчика дозволяють виготовляти за добу 50-80 т рідких хелатованих мікродобрив та 300-350 т рідких стартових добрив. Є також лінія виробництва мікрогранул. 

Меланія Несмачна, SuperAgronom.com