21 березня 2024, 13:20, Україна

Аграріям доступна програма компенсації витрат за гуманітарне розмінування полів

Про це повідомляє Суспільне.

Зазначається, на програму компенсації витрат за гуманітарне розмінування в державному бюджеті на 2024 рік закладено 3 млрд гривень. Держава компенсуватиме 80% вартості розмінування ділянки фермерам, які працюють на власній чи орендованій землі.

Ціна на послуги з розмінування визначатиметься на відкритих торгах в системі Prozorro.

«Є державний аграрний реєстр. Кожен фермер може зайти у свій електронний кабінет, де заповнити заявку на розмінування, вказавши кадастровий номер земельної ділянки, яку він хоче розмінувати. Заявку отримує Центр розмінування, перевіряє її та розміщує у системі Prozorro. Після проведених робіт з розмінування фермер оплачує 20% від вартості такої послуги, решту — держава», — пояснила алгоритм компенсації Рибакова.

Нагадаємо, аграріями Донеччини під урожай 2024 року буде засіяно 337 тис. га, що на 37 тис. га менше, ніж торік. Заступниця  директора департаменту агропромислового розвитку та земельних відносин Донецької ОДА Олена Рибакова зазначила, на полях деокупованих території потрібно здійснити розмінування. Іншою причиною скорочення посівів стало зміщення лінії зіткнення.

Читайте також: Забруднення ґрунтів важкими металами в місцях падіння авіабомб та згорілої техніки: дослідження в Сумській області

Меланія Несмачна, SuperAgronom.com