20 березня 2024, 13:27, Урожай

Перезимівля озимих зернових склалася успішно — у слабкому стані вийде не більше 10% посівів​

Про це повідомили фахівці Національної академії аграрних наук України.

Зазначається, що в цілому, зимовий період був досить сприятливим для перезимівлі озимих зернових. Тож, на думку вчених, на початок весни у слабкому та зрідженому стані буде перебувати 6-10% посівів від загальної площі, що в межах природної зрідженості.

Також зазначається, що за підвищення денних температур вище 5°С спостерігається повільний перебіг ростових процесів у рослинах озимих зернових, внаслідок чого відбувалося утворення вузлових корінців довжиною 1-4,5 см, збільшення сирої маси рослин і конусів наростання.

«Такий хід весни створює надзвичайно сприятливі умови для весняного кущіння озимих культур, що може повністю знівелювати недостатнє осіннє кущіння. До виходу в трубку рослини таких агроценозів формують потужну листову поверхню і надалі — добру врожайність», — зауважили фахівці.

При цьому вони нагадали, що важливим є ранньовесняне підживлення, яке стимулюватиме весняне кущіння та наростання зеленої маси. Подальші позакореневі підживлення посівів стабілізують ріст і розвиток рослин.

Читайте також: Як переходити на no-till на важких ґрунтах? Три поради від американських фермерів

Меланія Несмачна, SuperAgronom.com