20 березня 2024, 15:00, Посівна

Витрати аграріїв на весняну посівну мають скоротитися у межах 5% — УКАБ

Зазначається, що найбільш затратною складовою витрат аграріїв залишаються добрива. В умовах фінансової скрути під час повномасштабної війни аграрії почали економити, зокрема, на калійних і фосфорних добривах. Втім, як зазначає аналітик УКАБ Світлана Литвин, цьогоріч добрива дещо здешевшали, завдяки чому фермери матимуть змогу збільшити їхнє використання.

«Перед посівною 2024 року в порівнянні з попереднім роком ми спостерігаємо зниження цін на добрива в середньому на 16%. Це пов’язано з зниженням цін на світовому ринку на добрива, а також покращенню української імпортної логістики. По цій причині ми очікуємо збільшення норми внесення добрив в порівнянні з попереднім періодом минулого року», — зазначає аналітик.

У 2023 році аграрії вносили мінімальні обсяги добрив через складне фінансове становище. На жаль, на початку 2024 року становище кращим не стало, однак  фермери змушені збільшувати норми внесення добрив для підтримки родючості ґрунту на 15-20%, бо інакше це відобразиться на врожайності. Проте поки що ці норми внесення залишаються значно меншими в порівнянні з довоєнними показниками. Так, якщо в 2021 році під озиму пшеницю вносили аміачної селітри близько 300 кг/га, а в 2023 році — це було близько 200 кг/га, то в 2024 році очікується внесення на рівні близько 220 кг/га, додала Світлана Литвин. 

Посівний календар-2024: планування строків сівби
Читати

Загалом, за даними аналітиків, запаси добрив у трейдерів та виробників досягали на початок сезону приблизно 80-85% від потреб ринку, що у таких умовах можна вважати непоганим результатом. Втім, ложкою дьогтю є те, що на український ринок досі, на жаль, потрапляє певна частина добрив з РФ — хоч і «перевдягнена» в упаковки з нібито інших країн: Узбекистану, Грузії, Туркменістану, Азербайджану та Казахстану.

Щодо засобів захисту рослин (ЗЗР), то ціни на них залишаються приблизно на рівні минулого року. Економити на ЗЗР аграрії мають змогу, частково замінюючи оригінали засобів на їхні генерики. При цьому, експерти попереджають, що цьогорічна відносно тепла зима змушує фермерів використовувати якісніші (а отже дорожчі) препарати для збереження посівів.

Єдина складова витрат аграрів, яка постійно дорожчає, це паливо. За даними УКАБ, порівняно з попереднім роком перед посівною його вартість зросла на рівні 1-3%.

Меланія Несмачна, SuperAgronom.com