20 березня 2024, 09:00, Світ

Ґрунтознавець з США назвав 5 принципів як підвищити рівень вуглецю в ґрунті

Повернення вуглецю в ґрунт допомагає йому впоратися з майбутніми кліматичними викликами, підвищуючи його стійкість, оскільки вуглець є живленням для біоти ґрунту і забезпечує його функціонування.
Вуглець впливає на властивості ґрунту, надаючи йому більш стабільну структуру, допомагаючи утриманню води, роблячи його менш схильним до ерозії, підвищуючи біологічну активність.

Оскільки кожне господарство є унікальним, фермери повинні змусити кожен принцип працювати у своїй ситуації, а не прив'язуватися до певної формули.

  • Забезпечити ґрунтову броню/покриття
  • Мінімізувати порушення ґрунту
  • Включити рослинне різноманіття
  • Підтримувати живі корені/рослини
  • Інтегрувати худобу

Усі п'ять компонентів, працюючи разом, можуть допомогти відновити ландшафт, підкреслює він.
На противагу цьому, сучасні лінійні системи землеробства, засновані на монокультурах, не можуть покращити ситуацію, оскільки ґрунтова біологія отримує ексудат лише від однієї однорічної рослини за один раз. Ґрунтовий вуглець був втрачений сільськогосподарськими системами, які знищили цю видову складність у прагненні стати більш ефективними.

«Вуглець залишає поле разом із зерном, тому, якщо ви не вживаєте заходів, щоб уповільнити ці втрати і повернути вуглець назад у землю, ви продовжуватимете деградувати ваші ґрунти», — каже він

Щодо впливу системи no-till на здоров'я ґрунту, то цього недостатньо, щоб зупинити деградацію ґрунту, оскільки він не повертає вуглець назад у ґрунт.

«Він уповільнює втрату ґрунтового вуглецю, і це добре. Але для того, щоб повернути вуглець назад, його потрібно поєднувати з зеленими рослинами. Ось чому покривні культури так важливі. Рослини — це мікроби, а покривні культури роблять ендофіти доступними для наступної культури. Кожна зелена рослина — це поглинач вуглецю», — зазначає експерт.

Читати по темі: Віктор Філатов: Сидерати можуть зробити доступними для рослин поживні елементи як від 100-400 кг/га міндобрив

Довгостроковий моніторинг, проведений на фермі Менокен у Північній Дакоті показав, що на 10 полях, де досліджувалися комбінації покривних культур, рівень органічної речовини в ґрунті за 10 років зріс майже на 2% там, де було найбільше різноманіття культур, покривних культур та інтеграції тваринництва, з трохи більше 3% до понад 5%. Біологічність ґрунту була найвищою на природних пасовищах, які ніколи не оброблялися пестицидами, але також була високою в сівозміні з багаторічними культурами.

На оброблюваних землях, з покривними культурами і з використанням гербіцидів, було менше біомаси і менше ґрунтових мікробів, незважаючи на зроблені поліпшення і правильний напрямок руху.

Переклад SuperAgronom.com