19 березня 2024, 16:50, Технології

Збирання даних NDVI — експерт порадив оптимальні способи

Зазначається, що  диференційоване внесення добрив (автори повідомлення застосовують термін Variable Rate of Application — змінна норма застосування, VRA, — ред.) найкраще виконувати, коли на полях є рослини, на основі NDVI.

«Цю інформацію можна зібрати за допомогою ряду датчиків, починаючи від портативних і закінчуючи датчиками, встановленими на агротехніці або дронах, а найчастіше її отримують з супутників», — наголошується у повідомленні.

Є два методи використання зібраних даних:

  1. Там, де рослини зеленіші та добре розвинені, вноситься більше добрив, щоб допомогти цим рослинам ще краще реалізувати свій потенціал.
  2. Більше добрив вноситься у місцях, де рослини не так добре розвинені, тому що їм не вистачає поживних речовин.

Читати також: Внесення дронами добрив та ЗЗР на озиму пшеницю — як досягти кращого ефекту

Для збирання даних NDVI є три варіанти, кожен з яких має переваги та недоліки.

  • Використання спеціальних датчиків на тракторі чи причіпному агрегаті дасть найвищу точність, але цей спосіб потребує додаткових витрат на придбання датчиків і пального, а також час.
  • Використання безпілотних літальних апаратів (БПЛА), оснащених датчиками NDVI, забезпечує менші витрати на отримання та експлуатацію, досить хорошу точність, але зібрані дані матимуть нижчу точність і залежатимуть від технічних літальних можливостей дрона й датчика, що використовується. Крім того, знадобиться кваліфікований оператор для пілотування дрона.
  • Супутникові зображення — це третій спосіб отримати інформацію NDVI. Основними перевагами супутників є низька вартість (часто безкоштовна), те, що не знадобиться обладнання чи персонал, залучений до збирання даних. Частота, з якою отримуються дані, висока, але тут є кілька недоліків, зазначає автор. Основним із них є ​​роздільна здатність або точність даних.

Автор допису зазначає, що для полів площею понад 10 га більше підходить використання супутникових даних. Для невеликих ділянок або садів він рекомендує використовувати датчики NDVI, встановлені на дронах.

«Датчики, що встановлюються на трактор — найкращий варіант, але рекомендую тільки великим господарствам, передовим технологічно», — наголошує автор.

Алла Гусарова, SuperAgronom.com

Читати також: В Україні представлено найпотужнішний на українському ринку дрон для сільського господарства