19 березня 2024, 13:45, Технології

Витрати на сушіння зерна на трісці зменшились у 5 разів порівняно з газом — досвід

Директор господарства Іван Чайка говорить, що ефективність роботи сушарки на газу та сушарки на щепі практично однакова — обидві просушують десь 200 тонн зерна на добу. Все зерно на сушарці з теплогенератором «НОВОГО ЕЛЕВАТОРА» просушували за один прохід, в регіоні кукурудза йшла з полів з вологою у 25-27%. 

«Я не хотів би перехвалити, але реальність аж перевищила очікування. Результат — те, що ми очікували. Ми підраховували економію, яку отримали. За попередній сезон, коли ми сушили на пропані і на природному газі, витратили коштів на сам газ десь 12,5 млн грн. У цьому році в нас пішло 2,5 млн грн, тому що ми використовували в основному тріску (щепу). Та сушарка, яка залишилася на пропані, була тільки на підстрахуванні», — розповідає Іван Чайка.

Саме тріскою сушили пшеницю та ячмінь, сою, гречку та близько 3 тис. тонн соняшника. І лише коли пішла кукурудза, третину обсягів висушили на газовій сушці, аби прискорити процеси.

На подвір'ї сушильного комплексу працюють 2 сушарки на альтернативному паливі, в тому числі і на трісці. 

В господарстві вважають, що є також ще один аспект, який спонукає аграріїв відмовлятися від використання газу — неповоротка і вкрай забюрократизована робота постачальників голубого палива.

«Ці організації, які замаються постачанням, таке враження, що вони працюють на шкоду собі і тим людям, яким вони постачають свою продукцію. Ми скільки туди не зверталися — це постійні якісь підніжки. Ти не знаєш, що буде завтра, ти не знаєш чи будеш ти сушити в цьому році, чи не будеш зовсім. Тільки закінчується сезон, починаєш знімати газові ті лічильники, везти їх на перевірку, потім чекаєш — провірять його за тиждень, чи за місяць, чи за три місяці. Потім все перевірили, привезли, поставили. Все? Все! Ми запустимо вчасно в цьому році газ? Тааак, не хвилюйтеся! І тільки-но підходить термін, що треба вже сушити, а ми ще 3 тижні ходимо, збираємо якісь дозволи», — говорить Іван Чайка.

Алла Гусарова, SuperAgronom.com