16 березня 2024, 13:13, Україна

Якою буде весна в Україні — розповіла агрометеорологиня

Про це розповіла керівниця відділу агрометеорології Гідрометцентру України Тетяна Адаменко у матеріалі «З ярими розібралися. А яка ситуація з озимими на полях агрохолдингів?» на Latifundist.com.

Експертка зазначає, що за прогнозом погоди на найближчі 7-10 днів, за  значних коливань температури повітря, опадів очікується небагато. А волога із верхніх шарів дуже швидко зникає, зауважує експертка.

Читати також: На полях агрохолдингів стан озимих культур переважно добрий — сприяли умови перезимівлі

Також Тетяна Адаменко каже, що статистика багаторічних метеорологічних спостережень свідчить, що після теплої зими з невеликим промерзанням ґрунту та невисокими снігами, як нинішнього року, зазвичай бувають ранні весни. Проте погода дедалі частіше відходить від звичайних сценаріїв. В окремі роки березень може бути навіть холоднішим, ніж лютий. Так було у березні 2013 року. А якщо було, то не виключено повторення.  

«З огляду на особливості погодних процесів узимку та на те, що зима була однією з найтепліших  за декілька останніх років, ймовірні повернення холодів навесні, тобто заморозки. І тут треба зважити ризики щодо дуже ранніх строків сівби теплолюбних сої, кукурудзи і взагалі звернути особливу увагу на прогнози погоди та кліматичну інформацію про заморозки, які спостерігаються у конкретній місцевості», — зазначила Тетяна Адаменко.

Вона додала, що інформацію про дати настання та інтенсивність заморозків, найраніший та найпізніший, завжди можна дізнатися на найближчій метеостанції або в обласному центрі з гідрометеорології.

Алла Гусарова, SuperAgronom.com

Читати також: Обробіток ґрунту навесні: етапи, технології та основні помилки