16 березня 2024, 10:20, Україна

Каховське водосховище знову заповнюється водою, але це тимчасово — експерти

Про це повідомляють Texty.org.ua.

Видання пояснює це тим, що весняне танення снігів принесло додаткову вологу у пониззя Дніпра.

«Тут ми чітко спостерігаємо підняття рівня води, що відповідає ситуації весняного водопілля на річковій заплаві», — розповів експерт Української природоохоронної групи, молодший науковий співробітник Інституту зоології ім. І. Шмальгаузена НАН України Григорій Коломицев.

На інфографіці видно, як змінився водний індекс NDWI (Normalized Difference Water Index, нормалізований диференційований індекс вологості) з осені минулого року (верхнє зображення) до березня 2024 року (нижнє зображення). Цей індекс визначається за супутниковими знімками Землі та дозволяє ідентифікувати водну поверхню.

«За відсутності штучного регулювання рівня води, сьогодні ми можемо спостерігати на території колишнього Каховського водосховища ті самі процеси, що відбуваються на природних, незарегульованих людиною заплавах річок. Весняні водопілля відбувалися на цих землях ще до побудови ГЕС тисячі років», — додав Коломицев.

Водночас у коментарі Суспільному еколог Вадим Манюк зазначив, що причина заводнення не зовсім природна.

«Весь каскад Дніпра регулюється кількома гідровузлами електростанції, і те, що там є вода — це результат управління цим каскадом. Тобто люди, які управляють каскадом, зараз пустили воду в такій кількості, що вона заповнила частково Великий Луг, і за це їм велика подяка. Чи це вийшло спонтанно, чи свідомо — я наразі про це не знаю, але це надзвичайно добре для Великого Лугу, тому що він як губка зараз набере в себе воду, як має бути в природі, і ця вода просто дасть початок життю і розквіту тих екосистем, які на першій стадії формування дуже цього потребують», — зауважив він.

І додав, що важливо протримати ситуацію якомога довше, хоча б весь квітень місяць, до травня там має бути висока вода. Потім вона зрештою зійде.

«Якщо таким темпом буде продовжуватися вся історія. І далі все залежить уже від погоди: якщо будуть дощі, буде достатньо опадів в басейні всього Дніпра — то є надія що і далі цей режим буде підтримуватись до початку літа. Якщо буде сухий сезон — ну, відповідно, не буде таких можливостей. Але навіть цієї вологи, от протягом місяця якщо буде триматися і більше висока вода — її буде достатньо на сезон», — наголосив експерт.

Вирощувати енергетичну вербу пропонують на осушених землях колишнього Каховського водосховища

Читати

Тим часом Кабінет Міністрів заборонив використовувати територію Каховського водосховища для цілей, які не пов'язані з його відновленням та будівництвом гідротехнічних споруд. Про це у Telegram 13 березня повідомив постійний представник Кабінету Міністрів у Верховній Раді Тарас Мельничук.

За його словами, згідно з рішенням уряду, на територіях, які займало тимчасово спрацьоване внаслідок російського теракту (підриву Каховської ГЕС) Каховське водосховище, заборонено формування земельних ділянок, передання їх будь-кому у власність, а також використання та зміну цільового призначення земельних ділянок.

Землі в межах колишньої території Каховського водосховища дозволено передавати у користування та змінювати цільове призначення земельних ділянок лише для «подальшого відновлення Каховського водосховища та будівництва гідротехнічних споруд».

Заборону вводять на період дії воєнного стану. Вона триватиме ще п'ять років після припинення або скасування воєнного стану, уточнив Тарас Мельничук.

Алла Гусарова, SuperAgronom.com