14 березня 2024, 13:30, Посівна

Посівну 2024 ярих культур розпочали ще три області

Про старт посівної 12 березня повідомила пресслужба Житомирської обласної державної адміністрації.

«Весняна посівна кампанія третій рік поспіль проходить в умовах воєнного стану. Не зважаючи на непрості умови, місцеві агропідприємства продовжують забезпечувати продовольчу безпеку України і Житомирщини та вирощувати різноманітні культури, які вкрай необхідні для виробництва стратегічної продукції. Вже дванадцять областей розпочали посівну ярих культур. Станом на 7 березня в Україні засіяно 68 тис. га. З них — 4,3 тис. га пшениці, 38,9 тис. га ячменю,23,3 тис. га гороху та 1,5 тис. га вівса», — йдеться у повідомленні.

В сільгосппідприємствах Житомирщини розпочався посів ранніх зернових та зернобобових культур. Станом на 1 березня 2024 року посіяно 1,0 тис. га пшениці, 0,5 тис. га ячменю, 0,9 тис. га вівса та 0,2 тис. га гороху.

Читати по темі: Схема розрахунку норми висіву кукурудзи на зерно залежно від різних чинників

На Хмельничині господарства Кам’янець-Подільського та Хмельницького районів розпочали сівбу ранніх ярих зернових культур.

«Ярого ячменю посіяно на площі 2,3 тисячі гектарів. Овес висіяний на 0,2 тисячі гектара. Всього посіяно 2,5 тисячі гектарів ярини — це 1% до запланованих обсягів посіву ранніх зернових культур», — каже Олег Омелянюк, начальник Управління розвитку агропромислового комплексу області.

Сівба гороху та ярої пшениці, за його славми, орієнтовно розпочнеться на Хмельниччині за півтора два тижні.

На минулому тижні посівна кампанія розпочалась у Криворізькому та Павлоградському районах Дніпропетровщини. Цього тижня почали працювати аграрії Кам'янського району. Аграрії області посіяли вже понад 2 тисячі гектарів ячменю, зернових та зернобобових культур.

«Плануємо посіяти понад 1 млн гектарів. Це досить така непогана цифра для області, якщо дивитися по озимих, то ми понад 600 000 га вже зернових та зернобобових культур посіяли, тобто загалом по області це досить непогана цифра, тому що ми перевищили показники 23 го року на 10%», — зазначають у Дніпропетровській ОВА.

Ще на понад 100 тисячах гектарів планують сіяти продукти борщового набору, а також технічні культури.

 

Олена Басанець, SuperAgronom.com