14 березня 2024, 09:00, ЗЗР

Аграріям порадили ефективний захист від дводольних бур’янів в посівах озимих зернових

В подальшому до них приєднаються ярі види, і в комплексі вони за відсутності контролю можуть нанести суттєву шкоду майбутній врожайності. Щоб цього уникнути, фахівці компанії Ukravit рекомендують своєчасно застосовувати відповідні гербіциди.

«Весняний період — дуже відповідальна пора для аграрія: відновлюють вегетацію озимі зернові культури, згодом — проходить сівба ярих. І ті, й інші для повноцінного росту та розвитку потребують безконкурентного середовища з боку бур’янів, надто — озимих, зимуючих та ярих дводольних видів і падалиці соняшника або ріпака. Бур’яни споживають призначені культурам ресурси, пригнічують їх ріст та розвиток, а також є резерватором численних хвороб і шкідників. В комплексі вони прямо та опосередковано здатні нанести суттєву шкоду майбутній врожайності і позначитися на її якісних показниках. А окремі види в подальшому можуть створювати складнощі та збільшеннятехнологічних втрат при збиранні. Щоб не ризикувати врожайністю, цю загрозу необхідно проконтролювати, застосовуючи гербіциди широкого спектру дії», — зазначив Олександр Мигловець, керівник департаменту агротехнологій компанії Ukravit.

Для цього Олександр рекомендує посилений трьохкомпонентний гербіцид Лаплас (трибенурон-метил, 375 г/кг + флорасулам, 140 г/кг + флуметсулам, 125 г/кг). Це — комплексне рішення, спрямоване на контроль максимально широкого спектру дводольних бур’янів, у тому числі видів падалиці соняшника, що не потребує бакових «партнерів».

Читати по темі: Гербіцидний захист пшениці озимої: досвід попередніх років, нюанси та фактори вибору схем

Діючі речовини в його складі володіють системною дією та блокують фермент ацетолактатсинтазу — ключовий ензим біосинтезу незамінних амінокислот (ізолейцин, лейцин і валін). Вони швидко переміщуються всередині рослини до місць найбільшої меристематичної активності — точок росту, внаслідок чого припиняється поділ клітин, ріст пагонів і кореневої системи бур’янів.

Лаплас контролює такі злісні види, як амброзія полинолиста, гірчаки, лобода біла, перерослий підмаренник чіпкий тощо, а також падалицю соняшника, стійку до сульфонілсечовин та імідазолінонів; суттєво пригнічує падалицю ріпака. Значною перевагою є надзвичайно широке «технологічне вікно» застосування — від 2-3-х листків до прапорцевого листка включно. При цьому він не має післядії на наступні культури в сівозміні.

Олена Басанець, SuperAgronom.com