12 березня 2024, 12:00, Посівна

На Кіровоградщині зменшили посівні площі під зерновими на 55 тис. га

Про це Суспільному розповіла Валерія Фурманова, керівниця департаменту агропромислового розвитку.

«Під сою планують збільшити площі на 33,7 тис. га, це 35%, і під соняшник на 4% — це 25 тис. га. Під цукровий буряк на 1,5 тис. га», — прокоментувала вона.

З її слів, ярі зернові та зернобобові сіють, як і торік, на площі 71 тис. га. За сприятливої погоди посівну закінчать у травні. Наразі в господарствах сіють ярий ячмінь та горох.

Читайте також: Технологія вирощування сої: основні аспекти, поради науковців та досвід практиків. Частина 1

Агрономка одного з господарств Кропивницького району Ольга Жовтенко розповіла, зерновими та технічними культурами планують засіяти 1000 га: 50 га проса, 100 га кукурудзи, все інше — соняшником. Загальна посівна площа у господарстві зменшилася приблизно на 500 га, тому що закінчилися договори оренди з пайовиками, які їх не подовжили. До того ж, у господарстві не вистачає механізаторів та водіїв.

Зі слів представниці центру зайнятості Тетяни Кеслер, в області є потреба у 139 трактористах, механізаторах та водіях. 

«Частина людей підбирається з-поміж зареєстрованих безробітних, а частина – з вільного ринку. Служба зайнятості пропонує пройти професійне навчання, перепідготовку, підвищення кваліфікації на базі своїх центрів профтехосвіти», — розповіла вона.

Нагадаємо, посівна ранніх ярих культур стартувала на Рівненщині. В області планують засіяти 438 тис. га, рівна тогорічному показнику.

Меланія Несмачна, SuperAgronom.com