11 березня 2024, 09:00, Технології

Strip-till забезпечив найкращий результат врожайності соняшнику в посушливих умовах — аграрій

Про це розповів Тарас Корнієнко, заступник начальника відділу рослинництва ГК «Агрейн», у матеріалі: «Посівна 2024: на які культури роблять ставку LNZ Group, АГРОТРЕЙД, МХП, ТАС Агро, ПАЕК і Агрейн» на Latifundist.com.

Технологіями точного землеробства компанія користується вже третій рік і завдяки ним суттєво зменшили і використання фосфорно-калійних добрив. Минулого року взагалі відмовилися від них. Цього року закупили калійні добрива і внесли диференційовано на тих полях, де був проведений агрохімічний аналіз ґрунту.

Також у господарствах групи застосовують роздільне внесення добрив у живленні кукурудзи. Дають 25 кг азоту при посіві, ще 60-70 кг діючої речовини вносять пізніше за допомогою культиваторів або системи Y-Drop (внесення рідких добрив біля коренів рослин).

«Єдиним лімітуючим фактором отримання гарних врожаїв на сьогоднішній день є волога. Тому в цьому році ми збільшуємо площі під strip-till для соняшника та кукурудзи. Минулого року саме ця технологія в посушливих умовах дала найбільші врожаї. Різниця майже в тонну по соняшнику, якщо порівнювати з класичною технологією», — каже Тарас Корнієнко.

Цьогоріч в ГК «Агрейн» роблять ставку на олійні — соняшник і ріпак. Зокрема, площі під соняшником зростуть, а ось ріпаком через несприятливі погодні умови восени засіяли тільки 1 тис. га. Збільшили площі і під озимою пшеницею — 23,4 тис. га — в рахунок зменшення площі під кукурудзу. Зростання площ під соняшником та пшеницею зумовлено винятково агрономічним підходом — структура планувалася в межах сівозміни.

Читайте також: Дигестат: застосування та ефективність як органічного добрива

Меланія Несмачна, SuperAgronom.com