9 березня 2024, 10:29, Посівна

Олійні та нішеві культури — акценти агрохолдингів у структурі посівів сезону-2024

Про це йдеться у матеріалі «Посівна 2024: на які культури роблять ставку LNZ Group, АГРОТРЕЙД, МХП, ТАС Агро, ПАЕК і Агрейн» на Latifundist.com.

Зокрема зазначається, що в «Епіцентр Агро» в цьому році у структурі посівів відсутня кукурудза. Як розповідала під час Forbes Agrifood 2024 керівниця центрального офісу департаменту з аграрних питань холдингу Світлана Нікітюк, останні дві роки ця культура була збитковою для компанії. Тож цього сезону збільшують удвічі посіви ріпаку і будуть вирощувати сою, яку до цього не вирощували, — сіють одразу 40 тис. га.

Найпопулярніші 30 гібридів соняшнику за 2023 рік на SuperAgronom.com

Читати

Загалом в «Епіцентр Агро» під соняшник буде відведено 36% посівів, під сою — 23%, ріпак — 10%. Ще 25% посівів займає озима пшениця як попередник під ріпак наступного сезону.

В СП «ПАЕК» цього року не будуть експериментувати з посівами нових культур. Зупинились на класичній для себе сівозміні: соняшник (55,68%), озимі пшениця, ячмінь та ріпак (загалом 28,88%), нішеві культури — льон, гірчиця, просо, коріандр (загалом 11%). Незначну частину відвели під кукурудзу та люцерну. А ось площу під овочами збільшили — відвели 4,44% зембанку. 

Порівняно з минулим роком, в компанії дещо зменшили площі під озимими, бо зовсім не приносять прибутку. Власник СП «ПАЕК» Юрій Кормишкін каже, що пшениця і ячмінь — збиткові, а ріпак при середній врожайності дає мізерну рентабельність. 

Основною культурою для «ПАЕК» у цьому році є соняшник.

«Порівняно з минулим роком загальна площа, яку ми готуємо під соняшник, у 2024 році буде збільшена в півтора разу. Основною причиною є економічна складова. Наша компанія має можливість повністю переробляти соняшник. За рахунок цього культура є рентабельною», — наголошує Юрій Кормишкін.

Соняшник Авалон для складних економічних та погодних умов

Читати

Посівна в компанії стартувала на початку лютого з висіву коріандру. З цією культурою працюють другий рік поспіль. Досі мають певну частину зембанку, яка не буде задіяна в роботі через замінування. Цьогоріч навіть не сподіваються зайти на ці поля, щоб хоча б їх переорати. Працювати будуть на тих землях, що зберегли і зуміли розмінувати у минулому році.

Як і раніше, у сівозміні Групи «АГРОТРЕЙД» домінують озимі ріпак та пшениця, соняшник. За словами директора агропромислового департаменту компанії Олександра Овсяника, розподіл площ земельного банку здійснюється, виходячи з принципу економічної ефективності та урахування агрономічних правил.

«Адже якщо не дотримуватися сівозміни, отримаємо негативні наслідки з хворобами, бур’янами та падалицею, що доведеться компенсувати внесенням додаткових ЗЗР. У 2024 році у нас залишаться незмінні площі під соєю, соняшником та озимим ріпаком. Водночас зменшимо посіви кукурудзи, оскільки, за прогнозами, економічна привабливість культури впаде. Натомість посіємо більше ярої пшениці, яка традиційно приносить гарну врожайність і зазвичай високий клас зерна», — каже Олександр Овсяник.

Загалом озимою пшеницею у холдингу засіяли 23,93% земельного банку, а озимим ріпаком —  17,33%. Під соняшник відвели 19,79% площ, під сою — 13,35%. Ще 10,43% під кукурудзу, 5,83% — під яру пшеницю і 0,35% — під технічні коноплі.

Алла Гусарова, SuperAgronom.com