8 березня 2024, 12:21, Добрива

Дигестат може бути ефективним органічним добривом

Про це у своїй статті розповів Сергій Красновський, начальник відділу розвитку продуктів та агросервісу «КВС-УКРАЇНА».

Дигестат після виходу із біогазової станції, по суті, вже є біологічним добривом, яке можна вносити безпосередньо в ґрунт без додаткової обробки, або ж застосувати сепарацію, в результаті чого отримується рідка фракція із низьким вмістом сухої речовини (1-8%) та твердої фракції із вмістом сухої речовини 20-40%. Рідка та тверда фракції відрізняється і за вмістом макроелементів. У рідкій фракції більша концентрація азоту й калію та менша фосфору, тоді як у твердій — більша концентрація азоту й фосфору і менша калію. 

Кількість основних макроелементів (NPK) в рідкій та твердій фракціях дигестату (субстрат — суміш силосу кукурудзи, жому та соломи

*За даними результатів аналізу дигестату ТОВ «Україна 2001», Хмельницька обл., 2023

Варто зауважити, що в рідкій формі дигестату 60-80% азоту містяться в амонійній формі NH4, яка є відразу доступною для засвоєння рослиною. Засвоєння азоту із мінеральних добрив коливається в межах 30-50%, а засвоєння азоту із дигестату може сягати рівня 80% і більше.

За інформацією виробників біогазу, найкраще на внесення дигестату реагує кукурудза та цукровий буряк. Надмірне внесення на таких культурах, як соняшник, може мати негативний ефект: по-перше, відбувається подовження вегетації, що впливає на час збирання культури, а по-друге, можливе вилягання культури через надмірно велику вегетативну масу. Тому тут потрібно розглядати внесення рістрегуляторів для зменшення висоти рослин і потовщення стебла, що сприятиме зниженню ризиків вилягання за сприятливих для цього умов.

Більш детально про перспективи дигестату як органічного добрива читайте у статті

Читати по темі: Оптимізація азотного живлення, органічні добрива, деструктори: досвід агрохолдингів

Алла Гусарова, SuperAgronom.com