7 грудня 2016, 17:41, Україна

На Поліссі завершено проект з покращення ґрунтів за допомогою відходів з Рівненської АЕС

Про завершення проекту «Розбудова сільськогосподарської діяльності за рахунок підтримки регіональних програм покращення ґрунтів і просвітницької діяльності серед населення» повідомив телеканал «Рівне-1».

Шлам під час діяльності РАЕС утворюється при освітленні води, що забирається з річки Стир. Він містить дуже багато корисних для рослин мікроелементів та може бути використаний для збагачення та вапнування місцевих кислих ґрунтів. Внесення вапняного шламу дозволяє підвищити урожайність вперший же рік, а також покращити загальний стан полів, закласти фундамент майбутніх високих зборів.

Тому господарства області активно долучались до програми, переконавшись в його дієвості і безпечності. Так, майже 20 тисяч тонн шламу передано «ЗахідАгропрому» (м. Костопіль), 7 тисяч тонн — «Євророзвитку» (громада Володимирецького та Маневицького районів), 2 тисячі тонн — «РівеньАгро» (села Любахи та Лозки Володимирецького району), 500 тонн передано — «Акві» (Володимирецького району). Починаючи з 2014 року, 4 тисячі тонн в рік забирає ТзОВ «Хайберрі» Маневицького району.