7 березня 2024, 15:20, Технології

У дослідженні щодо зменшення впливу заморозків в Австралії найкращим методом назвали меліорацію

В одній із зон з високим ризиком заморозків завдяки меліорації ґрунту врожайність пшениці зросла з 0,5 т/га до 4 т/га, і цей результат наразі підтверджується додатковими випробуваннями. Керівник проєкту Ендрю Уейр каже, що пошкодження від заморозків є особливо проблематичним на піщаних ґрунтах півострова Ейр. 

«У 2021 році ми провели невелике випробування в схильній до морозів місцевості, щоб порівняти сорти з різною фенологією і, відповідно, різним часом цвітіння. Однак у цій місцевості сталося понад 30 заморозків, і регулювати їх вплив виявилося дуже складно», розповідає пан Уейр. 

Демонстраційна ділянка з поліпшення ґрунту була закладена на площі з високим та помірним ризиком заморозків. На ділянці з високим ризиком може статися понад 20 заморозків за сезон.

Читати по темі: Сумісне вирощування пшениці та нуту може дати кращі результати ніж кожна окремо — австралійське дослідження

Вимірювання, проведені на цих ділянках, розпочалися з визначення хімічного складу ґрунту та рівня вологості під час сівби. Фіксувалися терміни проходження різних фаз росту, а також температура ґрунту. Вологість верхнього шару ґрунту додатково вимірювали після заморозків. У підсумку оцінювали врожайність та якість зерна.

Під час демонстрації порівнювалися розриті та нерозриті репліковані смуги, при цьому меліорація ґрунту проводили на глибину 40 см за допомогою розпушувача Bednar Terraland Ripper.

«Ідея виведення ґрунту на поверхню полягає в тому, щоб запобігти віддачі тепла піщаним верхнім шаром ґрунту, що збільшує ймовірність його підмерзання. Крім того, це порушує водонепроникні властивості ґрунту, дозволяючи йому утримувати більше вологи, що сприяє підвищенню температури ґрунту», зазначає пан Уейр.

Це пояснення було підтверджено вимірюваннями, проведеними на полігоні Tooligie, де температура була на 0,5-1,0°C вищою під час заморозків на розпушених ґрунтах. Меліорація ґрунту набуває популярності серед фермерів з багатьох причин.

Читати по темі: Хімічна меліорація грунтів: меліоранти та їх застосування

Крім того, на ділянці на Кей-Роуд були проведені фенологічні випробування та випробування з підживлення рослин.

Також пан Уейр виявив, що неможливо уникнути пошкоджень від заморозків, зміщуючи час цвітіння. Найбільш багатообіцяючим висновком з випробуваних сортів є те, що ячмінь витримує морози значно краще, ніж пшениця. Аналогічно, зміна норм калію та міді не мала жодного впливу.

Крім того, виробники висловили зацікавленість у тому, щоб протестувати вплив біологічних препаратів на заморозки. Випробування 2022 року показали, що жоден з цих продуктів не спрацював.

Алла Гусарова, SuperAgronom.com