7 березня 2024, 12:26, Посівна

Озимі на Дніпропетровщині перезимували добре, але на врожай може вплинути травнева посуха

Про це повідомляє Суспільне.Дніпро з посиланням на слова завідувача кафедри селекції і насінництва Дніпропетровського державного аграрно-економічного університету, професора Миколи Назаренка.

Але прогнози на врожай експерт поки не дає, адже, за його словами, на нього може вплинути традиційна в останні роки в регіоні нестача вологи у травні та на початку червня, коли у рослин відбувається період колосіння.

Загалом же зима 2023-2024 років була м’якою, каже Микола Назаренко. Але підкреслює — незважаючи на завершення календарної зими, на Дніпропетровщину ще можуть повернутися морози. Втім холодна зима та морозний березень є більш загрозливими для садів, а не для польових культур. Загрожувати озимим може лише екстремальне похолодання, яке наразі не прогнозують.

Читати також: Гербіцидний захист пшениці озимої: досвід попередніх років, нюанси та фактори вибору схем

За словами науковця, цьогоріч на Дніпропетровщині було засіяно понад 420 тисяч гектарів озимою пшеницею та понад 110 тисяч гектарів — озимим рапсом.

Середній прогноз щодо врожаю пшениці з гектара — близько 4 тонн та більше, каже Микола Назаренко. Такі цифри актуальні для усієї території Дніпропетровщини. Підкреслює — врожайність залежить не лише від погоди, а й від добрив.

«Наприклад, у нас на дослідному полі бували врожайності 8-10 т/га, навіть ближче до 10. Це може бути в наших умовах. Не кожен рік, не з кожним сортом. Звичайно, потрібен належний рівень мінерального живлення, але можливо навіть і таке», – наголосив Микола Назаренко.

Алла Гусарова, SuperAgronom.com