7 березня 2024, 10:39, Урожай

Ціни на форварди українського ріпаку в найближчі місяці можуть зрости — експерти

Про це повідомляє АПК-Інформ з посиланням на експертів аналітичного центру кооперативу ПУСК, створеного в межах Всеукраїнської Аграрної Ради. 

«Cтаном на 5 березня запаси ріпаку старого врожаю в Україні становлять близько 126 тис. тонн, тобто фактично культуру розпродано. Індикативно ціни на ріпак урожаю минулого року в українських морських портах перебувають на рівні 15500-16000 грн/т на умовах СРТ, в Констанца СРТ — $375-385», — кажуть аналітики.

При цьому зазначається, що водночас зростає інтерес європейських покупців до українського ріпаку врожаю 2024 року.

«У країнах ЄС очікується скорочення ріпаку в новому сезоні. Через сильні опади восени багато хто з аграріїв не зумів вчасно відсіятися. Скорочення європейського врожаю олійної може становити 12%. Європейські переробники ризикують відчути брак сировини, тому вже є попит на майбутній урожай української олійної з поставкою в серпні-вересні 2024 року. Ціни на умовах DAP Німеччина пропонуються на рівні 405-415 євро за тонну», — повідомили експерти.

Читати також: Скільки зібрано ріпаку в Україні у 2023 р. (озимого та ярого) по областях

Також вони прогнозують, що ціни на форвардні контракти українського ріпаку можуть зрости ще більше в найближчі місяці.

«У березні-квітні ціни на форвардні контракти по ріпаку, як правило, підвищуються. У ці місяці надходить уточнена інформація, які площі озимого ріпаку пройшли перезимівлю і коригуються прогнози врожаю. Тобто ціни на форварди олійної в березні-квітні можуть піднятися ще на 20-30 євро на тонні, що може спонукати українських виробників укладати контракти з європейськими покупцями на майбутній урожай», — резюмували експерти.

Алла Гусарова, SuperAgronom.com