6 березня 2024, 15:00, Україна

Минулого року аграрії Харківщини переважно сіяли соняшник

Про це розповів директор ТОВ «АПК «НОВААГРО» Дмитро Доброштан в інтерв'ю «Без підтримки держави аграріям та елеваторам прифронтової Харківщини дуже важко залишатись «на плаву» на Elevatorist.com.

«Для сільгоспвиробників, зокрема в нашому регіоні, ситуація взагалі складна. Від нас, окрім всього іншого, погано рахується логістика в порти. Через дорогу логістику та ж кукурудза для Харківщини на сьогодні — збиткова. Немає якоїсь державної програми компенсації частини вартості перевезення зерна залізницею в порти. Хоча, на мій погляд, це була б гарна ініціатива для таких регіонів, як північна та північно-східна частини Харківської області, а також інших регіонів України, які опинились у такому становищі», — зазначив експерт.

Попри все аграрії Харківщини будуть сіятись.

«Цього сезону вже посіяли більше озимої пшениці, ніж минулого. Не знаю, скільки в цифрах, але візуально, площі більші, ніж торік. Також очікується збільшення посівних площ під кукурудзу. Все частіше чую плани про посів сої. Подивимось», — додав Дмитро Доброштан.

Також він додав, що через ускладнену логістику минулого сезону виробники орієнтувались на переробку, а не експорт. Проте Дмитро Доброштан має надію, що поточний сезон буде іншим.

Олена Басанець, SuperAgronom.com