6 березня 2024, 10:30, Посівна

Посівна-2024 ярих культур почалася на Львівщині, сіють також на Херсонщині та Дніпропетровщині

Як повідомили у пресслужбі Львівської ОВА, перші площі посіву під ярою пшеницею та ярим ячменем з’явились у Червоноградському та Стрийському районах області. Сівба гороху та вівса орієнтовно розпочнеться за півтора-два тижні.

За даними обласного департаменту агропромислового розвитку, посівна площа ранніх зернових і зернобобових культур, а саме ярої пшениці, ярого ячменю, вівса та гороху становитиме 44,1 тис. га. Це 6% від загальної посівної площі Львівської області у 2024 році.

«Цьогорічні погодні умови дали можливість нашим аграріям розпочати посівну на 19 днів раніше, ніж у минулому році. Також погода сприяє проведенню повторного ранньо-весняного підживлення озимих культур. Тобто можемо говорити про доволі непогані умови на старті», — каже директорка департаменту Тетяна Гетьман.

У 2024 році посіви під озимими культурами на Львівщині збільшились на 2,9%. Цього вдалося досягнути насамперед за рахунок розширення площ під озимою пшеницею, озимим ячменем та озимим житом.

В структурі посівів ярих культур насамперед очікують збільшення площ під технічними культурами. За прогнозами, рекордсменом за зменшенням посівних площ може стати кукурудза.

Розпочалася посівна також на Херсонщині. Станом на кінець лютого на Херсонщині очистили 184 га сільськогосподарських земель.

«Посівна в нас тільки розпочинається. Днями почався посів гороху, а вже основна посівна почнеться в березні — десь у першій декаді, залежно від погоди. Плануємо засіяти ще майже 70 тисяч гектарів. З них 45 тисяч соняшнику, 16,8 га — ярової пшениці, решта — це технічні культури», — розповів в.о. директора департаменту розвитку сільського господарства та зрошення Херсонської ОВА Дмитро Юнусов.

Стартувала посівна і на Дніпропетровщині, повідомили в ОВА. Техніка зможе виходити в поле цілодобово, без перерв на комендантську годину. Відповідне доручення на поточний рік підписане.

«Тільки-но дозволить погода, аграрії стануть до роботи. Почнуть з південних Нікопольщини і Криворіжжя. Спершу сіятимуть пшеницю та ячмінь», — зазначили у ОВА.

Олена Басанець, SuperAgronom.com