5 березня 2024, 12:00, ЗЗР

Як спланувати гербіцидний захист озимої пшениці в нестабільних погодних умовах озповів фахівець

Попри зменшення площ посівів агровиробникам варто звертати увагу на кожен елемент технології, який дасть змогу зменшити витрати на вирощування культури і забезпечить максимальну ефективність виробництва.

Про це йдеться у блозі «Гербіцидний захист пшениці озимої: досвід попередніх років, нюанси та фактори вибору схем».

Як розповів Олександр Мигловець, керівник департаменту агротехнологій Ukravit, у квітні-травні, коли проводиться більшість захисних обробок посівів пшениці озимої, погодні умови можуть бути мінливими. Зокрема, в останні роки в цей період спостерігається значний перепад денних і нічних температур, від нічних приморозків до досить високих показників удень. За таких умов багато гербіцидів втрачають ефективність дії, а у деяких подовжується період знищення бур’янів. 

«Коливання температур навесні, яке за останні роки вже стало майже звичним для нас явищем, призводить до того, що гербіциди або діють неефективно, або термін їх дії подовжується. Періоди нічних приморозків краще перечекати і відкласти обробку посівів на кілька днів. Тобто у мінливий весняний період потрібно орієнтуватися по прогнозу погоди», — радить Олександр Мигловець. 

Якщо  культури піддалися будь-якому стресу (високі температури, холод, надлишок вологи, перепади температур), перед застосуванням післясходових гербіцидів слід дати їм мінімум два-три дні для відновлення. Якщо за 2 дні до або впродовж 2 днів після запланованої обробки прогноз погоди не обіцяє оптимальних умов, слід обмежити роботу з гормональними препаратами.

Також проблемою ефективного гербіцидного захисту може стати велика кількість опадів.

«Якщо погодні умови складаються таким чином, що вийти в поле фізично неможливо, а фаза росту і розвитку культури вже вийшла за оптимальну, потрібно переглянути продукти, заплановані до внесення. Наприклад, у нашому портфелі є препарат Агент, який можна вносити до другого міжвузля та який використовується в ширшому інтервалі температур порівняно з іншими формами препаратів групи 2,4-Д. Також маємо новий гербіцид Лаплас, який є «м'яким» стосовно культурної рослини. Його можна вносити до прапорцевого листка включно, і він розв'язує проблеми з будь-якою падалицею соняшника та ріпаку і переважаючими однорічними та дводольними видами бур’янів», — розповів Олександр Мигловець.

Окрім дощової весни, аграріям зазвичай дошкуляє посушлива бездощова осінь. У 2023 році вона була саме такою: тривалий період без опадів і з досить високими денними температурами. Тож сходи озимини в частині регіонів отримали погані, подекуди строкаті. Проте, зауважує експерт, у таких погодних умовах є й плюс: осіння забур’яненість в таких посівах озимої пшениці малопоширена. Однак теплі зими сприяють успішній перезимівлі та швидкому проростанню зимуючих бур’янів.

Олена Басанець, SuperAgronom.com